Фонд американського актора Джорджа Клуні подав до суду на російських військових

Фонд американського актора Джорджа Клуні та його дружини Амаль Клуні Clooney Foundation for Justice подав до суду на російських військових. Про це пише видання BILD.

1 червня до Федеральної прокуратури Австрії було подано позов з вимогою розслідувати злочини сексуального насильства та вбивства, скоєні російськими військами в Україні.

В основі лежать докази проти окупантів, які у перші дні провномасштабного російського вторгення захопили населений пункт на Київщині і зґвалтували там двох українських жінок.

Позов спрямований проти безпосередніх виконавців злочинів, а також семи командирів середньої та старшої ланки, визнаних підозрюваними.

Так, двох українок нетверезі окупанти у супроводі командира вночі забрали з їхніх домівок, бо “пацани просто хочуть розважитися”. Чоловіка однієї з жінок вони розстріляли, коли той спробував відбити дружину.

Згідно з позовом, після неодноразових зґвалтувань обом жінкам вдалося втекти та повернутися до своїх будинків. За кілька тижнів населений пункт було звільнено українськими військами. Одна з жінок залишилася там, інша виїхала до Австрії.

Австрійська некомерційна організація CEHRI провела докладний юридичний аналіз, який показав, що Австрія має повноваження розслідувати ці злочини як військові та злочини проти людяності і розглядати їх в австрійських судах.

“Злочини були скоєні в рамках широко поширеної та систематичної практики порушень прав людини щодо цивільного населення на територіях, окупованих російськими військами, що було детально задокументовано органами ООН та іншими організаціями”, — йдеться у заяві Фонду CFJ.

У справу включено докладні докази, зібрані під час виїзних розслідувань в Україні, а також комплексний аналіз даних із відкритих джерел, які використовуються для збору інформації про окремих злочинців, командні структури та інші докази.

“Цей випадок є, перш за все, свідченням неймовірної мужності двох українських жінок, які вирішили розповісти про це та добитися справедливості”, — каже Аня Нейстат, юридичний директор Ініціативи Європейського суду “Docket”.

CEHRI закликає австрійську владу розпочати кримінальні розслідування та видати міжнародні ордери на арешт підозрюваних.

Ольга Степанова

Recent Posts

Світла майже не буде: Укренерго на завтра зробило найжорсткіші графіки

Українці давно звикли жити в умовах блекауту. Тут "дякую" варто сказати сусідові зі Сходу - він…

2 хв. ago

Рішення остаточне: тарифи на газ і світло піднімуть ще раз

Українцям підвищать тарифи на газ та електроенергію. Таку домовленість містить оновлений Меморандум, який українська влада підписала…

6 хв. ago

Що носити влітку замість джинсів: стильні та зручні варіанти на кожен день

Джинси – це зручний та універсальний предмет одягу, який є у кожної сучасної людини. Але…

8 хв. ago

“Можна виїжджати з дому”: багатоповерхівки стануть повністю непридатними взимку

У панельних будинках на поверхах вище за п'ятий у разі відключення електропостачання на тривалий термін…

15 хв. ago

Бойовий батальйон стирають в порошок, крутих бійців кидають на м’ясо: гучна заява військового

Колишній військовий та бізнесмен Роман Пелех заявив, що 3-тю роту 206 батальйону 241-ї бригади ТрО, яка воює…

19 хв. ago

“Система не змінилася: Безугла назвала головну проблему в ЗСУ, яка заважає досягти перемоги

Принципи й логіка ухвалення рішення в українській армії не змінюються. Це трагедія і найбільша проблема.…

29 хв. ago