Тисячі українців залишили Німеччину: назвали причину

У Німеччині зменшилась кількість українців. Біженці почали виїжджати із країни.

Як передає “Хвиля”, про це свідчать дані Німецької федеральної служби статистики (Destatis).

Так, за час повномасштабної війни, яку розв’язала Росія в Україні, багато громадян виїхало за кордон. При цьому багато хто знайшов притулок саме в Німеччині. Однак у країні стала спостерігатися статистика, згідно з якою протягом року українців, які шукають захист у Німеччині, поменшало на 3%.

Як зазначається, незважаючи на те, що у 2023 році кількість зареєстрованих шукачів захисту в Німеччині збільшилася, українців серед них поменшало.Play Video

Зокрема, станом на кінець 2023 року, у Центральному реєстрі іноземців (AZR) як шукачі захисту було зареєстровано 977 тисяч українців. Це найчисленніша національна група серед претендентів на статус захисту.

Українці у Німеччині / Фото: gettyimages.com

Згідно зі статистикою, окрім українців, цей статус також набули 712 тис. громадян Сирії (+6%), 323 тис. громадян Афганістану (+13%), 200 тис. громадян Іраку (-5%) та 152 тис. громадян Туреччини (+ 51%).

При цьому всього в AZR зареєструвалися 3,17 млн осіб – на 275 тис. більше, ніж у попередньому році. У статистичній службі це пояснюють визнанням 188 тис. тих, хто шукає захисту українців.

Увага також звернули увагу на те, що серед громадян України набагато більше жінок, ніж в інших національних групах (62%), а середній вік українських біженців становить 34 роки.

Тим часом німецький Інститут дослідження ринку праці та професій (IAB) виявив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії кількість громадян України в Німеччині зросла зі 156 тис. до 1,24 мільйонів. Проте на ринок праці українці інтегруються не дуже охоче. Виходячи з прогнозу, рівень зайнятості біженців досягне 45% за п’ять років і 55% за десять років.

Як зазначається, це пов’язано з тим, що, хоча освітній рівень українських біженців у середньому вищий за інші групи, серед них переважають жінки. До того ж через найвищий середній вік у них гірше здоров’я (зокрема, через стрес). До другого чинника, який гальмує працевлаштування українців, належить уповільнення німецької економіки. Якщо вона відновиться через зростання демографії, це може покращити ситуацію.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

4 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

10 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

20 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

22 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

26 хв. ago

Світло буде по 1,72 грн за кВт/год: кого переведуть на нові тарифи

В Україні діють кілька тарифів на електроенергію. Йдеться про багатозонні тарифи, а також тариф на струм для…

38 хв. ago