Тисячі українців залишили Німеччину: назвали причину

У Німеччині зменшилась кількість українців. Біженці почали виїжджати із країни.

Як передає “Хвиля”, про це свідчать дані Німецької федеральної служби статистики (Destatis).

Так, за час повномасштабної війни, яку розв’язала Росія в Україні, багато громадян виїхало за кордон. При цьому багато хто знайшов притулок саме в Німеччині. Однак у країні стала спостерігатися статистика, згідно з якою протягом року українців, які шукають захист у Німеччині, поменшало на 3%.

Як зазначається, незважаючи на те, що у 2023 році кількість зареєстрованих шукачів захисту в Німеччині збільшилася, українців серед них поменшало.Play Video

Зокрема, станом на кінець 2023 року, у Центральному реєстрі іноземців (AZR) як шукачі захисту було зареєстровано 977 тисяч українців. Це найчисленніша національна група серед претендентів на статус захисту.

Українці у Німеччині / Фото: gettyimages.com

Згідно зі статистикою, окрім українців, цей статус також набули 712 тис. громадян Сирії (+6%), 323 тис. громадян Афганістану (+13%), 200 тис. громадян Іраку (-5%) та 152 тис. громадян Туреччини (+ 51%).

При цьому всього в AZR зареєструвалися 3,17 млн осіб – на 275 тис. більше, ніж у попередньому році. У статистичній службі це пояснюють визнанням 188 тис. тих, хто шукає захисту українців.

Увага також звернули увагу на те, що серед громадян України набагато більше жінок, ніж в інших національних групах (62%), а середній вік українських біженців становить 34 роки.

Тим часом німецький Інститут дослідження ринку праці та професій (IAB) виявив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії кількість громадян України в Німеччині зросла зі 156 тис. до 1,24 мільйонів. Проте на ринок праці українці інтегруються не дуже охоче. Виходячи з прогнозу, рівень зайнятості біженців досягне 45% за п’ять років і 55% за десять років.

Як зазначається, це пов’язано з тим, що, хоча освітній рівень українських біженців у середньому вищий за інші групи, серед них переважають жінки. До того ж через найвищий середній вік у них гірше здоров’я (зокрема, через стрес). До другого чинника, який гальмує працевлаштування українців, належить уповільнення німецької економіки. Якщо вона відновиться через зростання демографії, це може покращити ситуацію.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

1 годину ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

2 години ago