В Україні почалась активна мобілізація підприємців: держава пішла ФОПам на поступки

В Україні дедалі частіше стали призивати до ЗСУ ФОПів. Мобілізація підприємців триває одночасно з мобілізацією решти громадян. Проте під  час війни держава пішла на певні поступки мобілізованим ФОП.

Зокрема, мобілізовані підприємці 1 та 2 груп не мусять припиняти реєстрацію своїх підприємств. Та все ж податківці радять їм це зробити, щоби марно їм не нараховували єдиний податок.

Проте, якщо є таке бажання, і є можливість, мобілізовані ФОПи можуть продовжувати підприємницьку діяльність. Причому такий дозвіл стосується, як тих, хто  підписав контракт із ЗСУ, так і тих, хто був мобілізований. Обмеження на заняття підприємництвом під час війни мають лише військові посадовці. А підприємцям ніхто не забороняє поєднувати ратну і мирну працю, якщо є така можливість. Головне, щоб це не заважало виконанню військового обов’язку.    

Таке роз’яснення дали дві юристки – керуюча партнерка адвокатського об‘єднання “Ганна Іщенко та партнери” Ганна Іщенко та арбітражна керуюча АО “Winner Partners” Юлія Шелест.

Держава пішла назустріч мобілізованим підприємцям, дозволивши їм не лише займатись підприємницькою діяльністю, але й звільнивши їх від податків.

“Мобілізовані ФОП та люди, які займаються незалежною професійною діяльністю, звільнені від оподаткування доходів та єдиного податку, і вони не повинні подавати звітність. Також мобілізовані ФОП звільнені від сплати Єдиного соціального внеску за себе”, – розповіла Юлія Шелест.

Водночас, якщо підприємець має найманих працівників, то за них платити всі необхідні податки усе ж доведеться. Отже ФОП може делегувати свої повноваження іншій особі, яка замість нього вестиме бухгалтерію, нараховуватиме заробітки найманим працівникам, а також сплачуватиме за них податки (ПДФО, військовий збір та ЄСВ).

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

7 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

7 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

7 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

7 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

7 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

7 години ago