Мобілізація в Україні: назвала головну проблему оформлення відстрочки від мобілізації

Згідно з новим законом про мобілізацію, право на відстрочку є в тих, хто має одного зі своїх батьків чи одного з батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю І чи II групи — за умови відсутності інших родичів, які не є військовозобов'язаними.

Як пише Громадське, адвокатка Олена Хоменко пояснила, що для розгляду такої можливості особі потрібно звернутися до ТЦК із відповідною заявою. Після цього там перевіряють родинні зв’язки військовозобовʼязаного та людини, яка потребує догляду.

Якщо у заяві будуть невідповідність даних або непідтвердження здійснення догляду, комісія її розглядати не буде. Щоб підтвердити факт догляду, особа має звернутись із заявою до сільської, селищної, міської ради чи районної ради в місті.

Звернення розгляне вже інша комісія, до якої можуть входити місцеві депутати, представники місцевого самоврядування та громадських організацій.

На думку Хоменко, хоча постанова деталізувала перелік документів, які є підставами для відстрочки, деякі питання залишилися відкритими. Зокрема, виникла неузгодженість щодо необхідних документів для оформлення постійного догляду за родичами з інвалідністю. 

“Основна проблема — в акті постійного догляду. У нас є його форма, проте наразі немає механізму, хто має надавати цей акт і чи належить це до повноважень органів місцевого самоврядування або до повноважень органів управління соціального захисту населення”, — пояснила юрист.

Мобілізація в Україні

18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Він прибирав категорію “обмежено придатний” – чоловіки з таким статусом втратять відстрочку та мають повторно пройти медкомісію, де їх визнають придатними чи непридатними до служби. УНІАН назвав всі категорії чоловіків, які можуть отримати відстрочку від призову.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Три нових види тварин з’явились в Україні: яку загрозу вони несуть

Останні десятиліття на території України фіксують доволі нетипових тварин, які раніше не жили тут. Серед…

7 години ago

Ви зможете знизити ризик передчасної смерті, змінивши харчування: нове дослідження

Згідно з новим дослідженням, ви можете знизити ризик передчасної смерті з будь-якої причини майже на…

7 години ago

Такого ніхто не очікував: вчені попередили, що найближчим часом зупиниться Місяць

Найближчим часом станеться рідкісне астрономічне явище — велика зупинка Місяця, також відома як велике місяцестояння. Ця подія…

7 години ago

В Одесі поліція та ТЦК змушені були носити цивільного на руках: відео

У курортному районі міста Одеси Аркадії група оповіщення у складі працівників ТЦК та поліцейських затримала…

7 години ago

Пенсію в Україні замінять базовою допомогою: що відомо

Нещодавно заступниця міністра соцполітики Дарина Марчак попередила, щоб у майбутньому українці не розраховували на велику пенсію. Вона порадила відкладати…

7 години ago

Збірна Італії пропустила найшвидший гол в історії Євро, але здобула перемогу над Албанією

Збірна Італії обіграла Албанію в матчі першого туру Євро-2024 у групі В. Поєдинок на стадіоні "Сігнал Ідуна Парк" у Дортмунді завершився з рахунком 2:1.…

7 години ago