Захист США ізраїльського неба викликає заздрість та іронію в Україні, — WSJ

Президент України Володимир Зеленський висловив розчарування після того, як США та союзники взялися захищати Ізраїль від масованої атаки Ірану, підкресливши межі підтримки Києва Заходом. Більше двох років українські міста перебувають під обстрілом російських ракет і однотипних безпілотників із вибухівкою, які використовувалися під час нападу Тегерана на Ізраїль. Про це йдеться в матеріалі американської газети The Wall Street Journal.

США разом з коаліцією західних і арабських партнерів знищили майже всі 170 безпілотників, близько 120 балістичних ракет і 30 крилатих ракет, які випустив Іран, перш ніж ті навіть досягли повітряного простору Ізраїлю. Українці, навпаки, місяцями благають про більший захист від російських атак, які посилилися, в той час, як життєво важлива допомога з боку США залишається в глухому куті в Конгресі, нагадує видання.

“Тепер увесь світ переконався в діях союзників Ізраїлю в небі та сусідніх країн, наскільки ефективною може бути єдність у захисті від терору. Терор має програти скрізь і повністю — не десь більше, а десь менше”, — сказав український президент.

Видання зазначає, що українські чиновники утримуються від прямої публічної критики політики США, побоюючись, щоб їх не вважали невдячними за підтримку Вашингтона. Експосол США в Україні Джон Гербст вважає, що “ніщо, крім американської боязкості, не пояснює, чому ми (США, — ред.) не робимо цього для України”. Він зауважив, що сили США, Великої Британії та Франції, які захищали Ізраїль, перехоплювали іранські ракети та безпілотники, але уникали будь-якого зіткнення з іранськими силами, яке могло б призвести до прямого військового конфлікту.

Водночас посадовці в адміністрації Байдена заявили, що їхній підхід до України та Росії є адекватним з огляду на ризик ескалації. The Wall Street Journal нагадує, що в перші дні повномасштабного вторгнення США та їхні союзники в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) чинили опір українським закликам створити безпольотну зону. Причиною такого рішення були матеріально-технічні проблеми та ризик прямого конфлікту з російськими військовими. Відтоді побоювання ескалації також утримували Вашингтон та союзників від постачання Києву іншої зброї.

Автори статті пишуть, що нещодавні затримки допомоги з боку США підбадьорили Росію, яка відбирає територію в нечисленних і виснажених українських військ на сході країни. А США у той час критикують Україну за використання безпілотників далекого радіусу дії власної розробки для нанесення ударів по цілях у глибині російської території.

“Замість того, щоб допомогти Україні створити таку мережу протиповітряної оборони, яку має Ізраїль, Захід надав Києву цілий комплекс обладнання, яке притупило атаки Росії протягом багатьох місяців. Але запаси протиповітряної оборони країни виснажуються через посилення кампанії російських ударів по електростанціях та іншій цивільній інфраструктурі”, — зазначає The Wall Street Journal.

Директор Центру міжнародних досліджень Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Володимир Дубовик каже, що “люди починають ненавидіти США, які були вирішальним чинником для України в перші два роки війни, але зараз, звичайно, спостерігається величезне уповільнення”.

У той час як Україна та Ізраїль зазнавали повітряних атак своїх ворогів, дві країни мають принципово різні безпекові відносини зі США.

Відносини США та Ізраїлю

The Wall Street Journal зауважує, що не так багато країн мають тісніші оборонні зв’язки зі США, ніж Ізраїль. Обидві держави володіють секретними розвідданими та активно співпрацюють у питаннях регіональної політики. Попри часті суперечки та широке розчарування у Вашингтоні прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, який часто ігнорує запити та тиск з боку Білого дому, Ізраїль є одним із найближчих союзників США.

Вашингтон не має оборонного договору з Ізраїлем, який би зобов’язував надавати допомогу, але Ізраїль протягом десятиліть насолоджувався особливими стосунками зі США як з найближчим партнером Америки на Близькому Сході. Ізраїль є одним із найбільших сукупних одержувачів зовнішньої допомоги США з часів Другої світової війни.

Відповідно до 10-річної угоди, укладеної у 2019 році, Вашингтон має надати Ізраїлю 38 мільярдів доларів військової допомоги до 2028 року. Обидві сторони тісно співпрацюють у розробці передових військових систем, включаючи систему протиповітряної оборони “Залізний купол”, яку Ізраїль використав для блокади іранського нападу.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад деякі прихильники Києва запропонували модель західних оборонних відносин на кшталт Ізраїлю, але ця концепція так і не мала успіху. Американське видання пояснює: це сталося частково тому, що ця ідея передбачала “певну відданість, яка не велика західна держава ще не показала”.

Політика адміністрації Байдена щодо України протягом останніх двох років формувалася через побоювання, що президент Росії Володимир Путін може вдатися до застосування ядерної чи іншої зброї масового знищення, якщо США або інші члени НАТО нададуть Києву засоби для нанесення серйозної шкоди російським силам.

Іран розвинув свою ядерну програму так, щоб він міг виробити достатньо ядерного палива для бомби за кілька днів, але офіційні особи США кажуть, що Тегеран не активно працює над створенням ядерної зброї. Росія, навпаки, має найбільший у світі запас ядерної зброї.

“Байден був наляканий постійними ядерними загрозами Путіна. Ми поводимося так, ніби ми не ядерна наддержава”, — сказав Гербст.

Західна зброя для України

Через занепокоєння щодо відповіді Росії США, Німеччина та деякі інші члени НАТО витратити тижні або місяці, вирішуючи, чи надати летальні системи, такі як американські мобільні ракетні установки Himars, ракети ATACMS і винищувачі F-16 Україні. Адміністрація Байдена зрештою погодилася на все, але критики кажуть, що зволікання з прийняттям рішень знизило їхню ефективність, давши Росії час на підготовку. І ще є деякі системи, які Україна хоче, але не отримала, наприклад, німецькі крилаті ракети повітряного базування Taurus.

Крім того, видання нагадує, що Україні потрібні додаткові батареї Patriot. Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель заявив минулого тижня, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба попросив сім батарей Patriot. Боррель сказав, що на Заході є близько 100 Patriot, утім навіть 7 знайти важко. Нещодавно Зеленський заявив, що Україні знадобиться 25 систем ППО Patriot, щоб повністю захистити себе від атак Росії. Кожна система потребуватиме десятків ракет-перехоплювачів.

Наприкінці матеріалу американське видання наводить слова харків’янина Сергія Зайцева, який каже, що українці “вдячні за все, що надали США”, але водночас “трохи сумно, тому що якби допомогу нам надали вчасно, ситуація на фронті була б зовсім іншою і ми б змогли врятувати набагато більше життів”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

16 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

16 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

16 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

17 години ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

17 години ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

17 години ago