Добровільна мобілізація в Україні: які у неї переваги та чи є можливість вибрати рід військ

Україні зараз потрібно додатково залучати резерви на військову службу, також в країні продовжується мобілізація. У зв’язку з цим держава пропонує певні переваги в разі добровільної мобілізації особи до ЗСУ. Про особливості добровільної мобілізації у коментарі Фактам ICTV розповів юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу Володимир Романчук.

Що передбачає добровільна мобілізація

За словами юриста, добровільна мобілізація передбачає залучення до війська не через підписання контракту зі ЗСУ і не через виклик до військкомату із направленням на відправку до військової частини, а самостійне відвідання ТЦК та СП із наявним бажанням пройти військову службу в армії.

Також Романчук зазначив, що у добровільної мобілізації в Україні є деякі переваги, тому що громадянин, який заявить добровільно про бажання пройти службу у Збройних силах, зможе отримати на регіональному рівні певну виплату. При цьому її розмір, у разі потреби, дасть змогу забезпечити його родину чи екіпірувати себе як бійця отримання ним першої виплати.

“Крім того, ця особа також отримує двомісячне відтермінування до безпосереднього відбуття у частину, щоб вона могла, так би мовити, вирішити всі свої справи”, – пояснює він.

Як обирають війська у разі добровільної мобілізації

За словами юриста, є певні нюанси під час добровільного вибору роду військ чи спеціальності.

“Дуже добре, що ми не пропонуємо ставати кухарем людині з освітою механіка, а надаємо право самостійного вибору собі фаху механіка, долучитися до ремонтного батальйону або стати механіком-водієм. Однак громадянам варто розуміти, що, якщо вони хочуть стати пілотами, проте не вчилися у відповідному вищому військовому навчальному закладі, то пілотами вони не стануть”, – каже Романчук.

При цьому, зазначив юрист, у громадянина є право звернутися до рекрутингового центру того чи іншого підрозділу чи до рекрутингового центру Збройних Сил загалом для отримання інформації про наявні посади. Там буде запропоновано, зокрема, посади відповідно до його віку, фаху, стану здоров’я та інших важливих показників.

“Я знаю, що береться до уваги все, починаючи від знання мови, закінчуючи якимись особливостями його освіти”, – додає Романчук.

При цьому, пояснив він, цей процес проходить в “адекватних межах”. Саме тому людина без знання іноземної мови не зможе стати військовим перекладачем попри її сильне бажання.

Ольга Степанова

Recent Posts

Принц Гаррі та Меган Маркл відзначили річницю весілля: як пару привітала королівська родина

19 травня принц Гаррі та Меган Маркл відзначили шосту річницю спільного життя. Але жодних публічних привітань з…

6 хв. ago

Названо документи, які потрібні військовозобов’язаним для сервісних центрів МВС після 18 травня

Після набрання чинності 18 травня 2024 року закону про мобілізацію та військовий облік у роботі…

15 хв. ago

“Кінь про ішака все пояснив”: Великий з “Квартал 95” висміяв Лаврова у новій пародії

Популярний український комік, пародист та зірка "Квартал 95" Юрій Великий, який раніше пародував Зеленського у…

26 хв. ago

Обійдуться без США: у Китаї знайшли заміну американським чипам для комп’ютерів

Китайська компанія Huawei використовує власні чіпи замість західних процесорів 12-го покоління. Комп'ютери моделі Qingyun W515x…

35 хв. ago

Без військового квитка більше нікуди: українцям за кордоном припинили видачу документів

Українські військовозобов'язані чоловіки призовного віку не зможуть отримати паспортні документи за кордоном без військово-облікових документів.…

46 хв. ago

Смерть президента Ірану Раїсі: Time назвав список потенційних підозрюваних

Ебрахім Раїсі був одночасно президентом Ірану і кандидатом у наступники старого фактичного правителя країни, верховного лідера…

55 хв. ago