Конфлікт із Єрмаком та польські фермери: хто такий Кубраков і за що його звільнили з посади віце-прем’єра

9 травня 2024 року на сайті Верховної Ради з’явився проєкт постанови про звільнення Олександра Кубракова з посади міністра інфраструктури та віце-прем’єр-міністра. Ініціатором звільнення став голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія та депутати зі «Слуг народу». Свій підпис поставив навіть В’ячеслав Медяник, який не ходить на засідання та давно написав заяву про складання мандату. Цього ж дня міністра звільнили. 

За інформацією народного депутата Ярослава Железняка, у четвер, 9 травня 2024 року, постанову про звільнення має розглянути профільний комітет. Цього ж дня за відставку Кубракова  проголосували 272 нардепи. 

В парламенті зареєстрували постанову про звільнення міністра.

У пояснювальній записці до проєкту постанови написано, «політика, яка здійснюється сьогодні міністерством в частині регіональної політики знаходиться в критичному стані».

«Існує гостра необхідність в утворенні окремого міністерства яке би займалося регіональною політикою, – написано у документі. – Для того щоб реалізувати ініціативу створення такого окремого міністерства, відповідно до Конституції України, необхідно прийняти таке рішення Верховною Радою України, зокрема, шляхом звільнення з посади члена Уряду – Віце-прем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Кубракова Олександра Миколайовича».

Відомо, що у листопаді 2022 року Олександр Кубраков написав заву на звільнення з посади міністра інфраструктури. Після цього 1 грудня 2022 року Кубракова призначили віцепрем’єр-міністром і об’єднали два міністерства: інфраструктури та регіонального розвитку. 

Сам Кубраков зазначив, що ані премʼєр Денис Шмигаль, ані керівництво фракції “Слуга народу” не обговорювали з ним звільнення. У день звільнення Кубраков написав в соцмережі, що він “завжди готовий до відкритого діалогу та детального звіту щодо роботи Міністерства за всіма напрямками у моїй відповідальності”. Коментуючи проєкт постанови про своє звільнення вже колишній міністр зазначив, що “кожен приймає рішення відповідно до своїх переконань і несе за це відповідальність”.

“Керівництво фракції та очільник Уряду Денис Шмигаль зі мною це рішення не обговорювали. На засідання фракції та профільного комітету не був запрошений”, – заявив Кубраков.

Чому Кубракова звільнили

Ще на початку травня цього року журналіст Юрій Бутусов повідомляв, що в Офісі президента готують відставку чинного голови Міноборони Рустема Умєрова. З Кубраковим це пов’язано так, що Умерова призначать на його посаду, а поки діючого міністра інфраструктури звільнять.

«Причина відставки – поступова зачистка головою офісу президента Андрієм Єрмаком усіх керівників, які мають право заходити до Зеленського самостійно, напряму без узгоджень з Єрмаком», – написав Бутусов.

Він вважає, що голова Офісу президента начебто почав дискредитувати Кубракова після конфлікту щодо звільнення міністра оборони Резнікова.

«На цю посаду претендував Кубраков, але Єрмак вважає, що контроль міністра оборони та міністра закордонних справ це його виключна сфера впливу, і там мають призначатись тільки ті люди, яких він контролює. Хто може бути наступним кандидатом на посаду міністра, якщо дійсно, Кубракова зібʼють Умєровим, поки що не визначено», – заявив Юрій Бутусов.

Кубраков міг поплатитися посадою також через неможливість швидко розв’язати проблему з блокадою польського кордону.

Також з’явилася версія, що на місце Олександра Кубракова можуть призначити чинну міністерку економіки Юлію Свириденко. Відомо, що Свириденко має значний досвід роботи на держслужбі на всіх рівнях. Водночас чи буде вона ефективною на новій посаді, якщо її все ж призначать, прогнозувати важко. 

Хто такий Олександр Кубраков

Олександр Кубраков народився 20 серпня 1982 року у Першотравенську Дніпропетровської області України.

У 2019 році він потрапив до парламенту від партії “Слуга народу”. Вже у листопаді того ж року був призначений на посаду Голови Державного агентства автомобільних доріг України. Згодом, 20 травня 2021 року Верховна Рада проголосувала за призначення глави “Укравтодору” Кубракова міністром інфраструктури.

Олександр Кубраков прибрав корупцію в дипломуванні моряків.

За данними останніх декларацій, на початку 2024 року Олександр Кубраков встиг отримати 496 тис. 820 грн. При тому, що за 2023 рік міністр заробив загалом 21 млн 971 тис. 678 грн. 

Для порівняння: у 2022 році Кубраков задекларував 11 млн 548 тис. 145 грн, у 2021 році отримав 12 млн 119 тис. 471 грн. Ще раніше, у 2020 році, дохід Кубракова склав 2 млн 145 тис. 758 грн, у 2019 році – 1 млн 461 тис. 55 грн.

Ольга Степанова

Recent Posts

Скільки українців оновили дані через “Резерв+”: у Міноборони назвали цифру

Застосунком "Резерв+" скористалися 260 тисяч військовозобов'язаних українців.  Про це повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін. "Якщо…

9 хв. ago

Не лише Раїсі: світові лідери, які загинули в авіакатастрофах

Окрім президента Ірану Ібрагіма Раїсі, в авіакатастрофах у попередні десятиліття загинула низка інших світових лідерів. Зокрема, до…

17 хв. ago

Більше половини нових ФОПів в Україні відкрили жінки: який бізнес обирають найчастіше

Понад 43 тисячі ФОПів в Україні у 2024 році створили жінки за даними Єдиного державного…

30 хв. ago

Хрестики принцеси Діани: історія та причини, чому їх майже не носили

Стало відомо, як Меган Маркл отримала прикрасу покійної принцеси Діани. Про це пише Page Six. Перебуваючи в Нігерії під…

38 хв. ago

Ви просто ушльопки: киян обурив концерт Вєрки Сердючки з піснями російською

Найбільше хейту артист Андрій Данилко отримав від колишніх політиків, які нині служать у ЗСУ, та…

50 хв. ago

В Україні вже розшукують майже 100 тис. ухилянтів: в якому регіоні їх найбільше

У яких регіонах чоловіки найбільше ухиляються від мобілізації. В Україні 18 травня вступив в силу…

58 хв. ago