Росія просунулась під Куп’янськом: нові карти бойових дій від ISW

Російські війська тиснуть практично по всій лінії фронту – ворог має часткове просування в районі Куп’янська та Роботиного. Натомість Силам оборони України вдалося розширити позиції на лівому березі Херсонської області.

Про це йдеться в звіті від Інституту вивчення війни (ISW).

Луганська область

Російські війська нещодавно захопили Котлярівку (на південний схід від Куп’янська) – ISW вважає, що це сталося не пізніше 4 травня – а також здійснили інші підтверджені просування вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна.

Геолокаційні кадри, опубліковані 4 травня, вказують на те, що російські війська просунулися в західній частині Котлярівки (на південний схід від Куп’янська) та на південь від Новоселівського (на північний захід від Сватового).

Росіяни провели атаки:

  • на північний схід від Куп’янська біля Синьківки;
  • на південний схід від Куп’янська біля Піщаного та Кислівки;
  • на північний захід від Сватового біля Берестового та Стельмахівки;
  • на північний захід від Кремінної біля Новосадове;
  • на захід від Кремінної біля Торського та Тернів;
  • на південний захід від Кремінної біля Серебрянського лісництва;
  • на південь від Кремінної біля Григорівки та Білогорівки.

Донецька область

Російська армія продовжувала наступати на Сіверському напрямку (на північний схід від Бахмута) 5 травня, але без результатів. Фахівці передають, як Генеральний штаб ЗСУ повідомляв, що російські війська безуспішно атакували:

  • на схід від Сіверська біля Верхньокам’янського;
  • на південний схід від Сіверська біля Виїмки та Спірне;
  • та на південний захід від Сіверська біля Роздолівки.

Окупанти продовжували вчора наступальні операції в напрямку Часового Яру, але не здобули результатів. Російські та українські війська також продовжували бойові дії поблизу Часового Яру, зокрема:

  • поблизу мікрорайону Канал та Нового мікрорайону (південний схід Часів Яру);
  • на схід від Часів Яру поблизу Іванівського;
  • на південний схід від Часів Яру поблизу Кліщіївки та Андріївки.

Капітан Національної гвардії України Володимир Черняк заявив, що російські бригади обійшли нову українську оборону в Очеретиному і змогли сформувати невеликий виступ через те, що українським військам не вистачало інженерного персоналу для швидкого спорудження оборонних позицій у відповідь на просування російських сил. Він наголосив, що ворог просувається повільно, проте також зазначив, що навіть від поступового російського просування важко захищатися, оскільки дорогі російські “м’ясні атаки” є “простими, кривавими, нелюдськими і ефективними”.

Російські війська проводили наступальні операції:

  • на північний схід від Очеретиного біля Архангельського;
  • на схід від Очеретиного біля Новокалинового;
  • на північний захід від Очеретиного біля Новоолександрівки;
  • на південь від Очеретиного біля Бердичів і Семенівки;
  • на південний захід від Очеретиного біля Новопокровського, Сокіл і Соловйового.

5 травня російські війська також продовжували наступальні операції на захід і південний захід від Авдіївки, проте без змін на фронті. Ворог здійснив наземні атаки на захід від Авдіївки біля Уманського і Яснобродівки та на південний захід від Авдіївки біля Натайлового.

Крім того, тривали бої і на захід і південний захід від Донецька, проте без змін на фронті. Російські війська атакували:

  • на захід від Донецька в районі Новомихайлівки та Георгіївки;
  • на південний захід від Донецька в районі Костянтинівки та Водяного.

Позиційні бої продовжуються на південь від Великої Новосілки поблизу Старомайорського та Урожайного, а також на південний захід від Великої Новосілки поблизу Новопілля та Новодарівки.

Південна вісь

Армія противника просунулася вперед у Роботиному на тлі тривалих позиційних боїв на заході Запорізької області 5 травня. Геолокаційні кадри вказують на те, що російські війська нещодавно просунулися в південній частині Роботиного. Позиційні бої тривають поблизу Роботиного та Вербового (на схід від Роботиного).

Аналітики також додають, що українські сили нещодавно розширили свої позиції на східному (лівому) березі Херсонської області на тлі тривалих позиційних боїв 5 травня. Геолокаційні дані вказують на те, що українські сили розширили свої позиції в Кринках.

Речник Південного оперативного командування Дмитро Плетенчук вказав, що російські війська провели кілька невдалих штурмів в районі острова Нестрига в дельті річки Дніпро.

Ольга Степанова

Recent Posts

У РФ під удар потрапили аеродром і НПЗ: подробиці нічної атаки (фото, відео)

У ніч на 19 травня регіони Російської Федерації зазнали масованої атаки із застосуванням тактичних ракет…

1 хв. ago

Європа може вкритися кригою вже скоро: учені прогнозують глобальну кліматичну катастрофу

Світ стрімко наближається до глобальної кліматичної  катастрофи. Вона може статися вже найближчим майбутнім. Найбільше постраждає…

5 хв. ago

Новий закон про мобілізацію в Україні: чи будуть вручати повістки на блокпостах

В Україні не визначено спеціальних місць, де військовозобов’язаним громадянам повинні видавати повістки. А  це означає, що їх…

9 хв. ago

Не найкращий вибір: які італійські авто не варто купувати у 2024 році

Італія була серед піонерів автомобілебудування. Автомобілі італійського виробництва не втрачають популярності завдяки потужним характеристикам та елегантному…

15 хв. ago

“Це їхня перша хвиля”: Зеленський налякав українців заявою про новий наступ росіян

Президент України Володимир Зеленський висловив думку, що наступ росії в Харківській області може бути лише першим етапом…

20 хв. ago

Питання виживання: заводи в Україні змушені наймати жінок через брак чоловіків, – FT

Жінки в Україні все частіше займають місця, які до повномасштабного вторгнення Росії займали чоловіки. Тепер вони затребувані…

25 хв. ago