Проходити військово-лікарську комісію будуть по-новому: нові правила набули чинності

З 4 травня 2024 року набули чинності норми, якими було змінено порядок проходження військово-лікарської комісії. Зокрема вони прибрали статус “обмежено придатний” та залишили лише “придатний” та “непридатний”.

Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я Міноборони України. Зазначається, що також було введено обмеження щодо особливостей проходження служби відповідно до стану здоров’я.

Зокрема наголошується, що придатний до служби військовозобов’язаний може бути повністю придатним для служби, або проходити її у військових частинах забезпечення, ТЦК і СП, ВНЗ, навчальних центрах, установах, медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення або охорони.

Також було змінено підхід до визначення придатності до служби, тому в розрахунок прийматимуться як хвороби, а й ступінь порушення життєвих функцій. Тобто з тими самими хворобами можуть бути люди як придатні, і непридатні до служби.

“Важливо: фактично скасовано індивідуальну оцінку придатності. Тепер члени ВЛК не зможуть приймати рішення на свій розсуд, а керуватимуться лише чіткими нормами. Це дозволить унеможливити корупційні прояви”, — йдеться у повідомленні.

Таким чином ступінь придатності до військової служби встановлюється ВЛК відповідно до Розкладу хвороб, пояснення до Розкладу хвороб та таблиці додаткових вимог до стану здоров’я.

Крім того, всі “обмежено придатні” будуть зобов’язані до 4 лютого 2025 року пройти лікарську комісію повторно, проте це робиться не за їх бажанням і ініціативою. Для цього військовозобов’язаним має бути виписано направлення від ТЦК, а військовослужбовцям від командира частини, ТЦК чи медустанови, де він проходить реабілітацію.

Ольга Степанова

Recent Posts

Антитрендове взуття, яке стилісти не радять носити влітку 2024 року: фото

Мода дуже швидкоплинна, тому вчорашні тренди сьогодні можуть стати антитрендами. І мова не лише про…

43 хв. ago

Навіть не по 4 грн за кВт: нардеп сказав наскільки подорожчає світло з 1 червня

Згідно з останніми обговореннями в Українському уряді, тарифи на електроенергію для населення, можливо, будуть підвищені вже з…

1 годину ago

Пролетіла над джунглями та полоскотала нерви на скляній підлозі: колишня Кличка показала відпочинок на Самуї

Колишня дружина київського міського голови, Наталія Єгорова, показала світлини зі свого відпочинку на острові Самуї.…

1 годину ago

Вєрка Сердючка розлютила українців: що трапилося (відео)

Українського співака Андрія Данилка, який виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки, розкритикували українці.  Виявилося,…

2 години ago

Суд РФ заарештував активи німецького банку Deutsche Bank

Під загрозою опинились також банки Unicredit та Commerzbank Арбітражний суд Санкт-Петербурга наклав арешт на російські…

2 години ago

Які криптовалюти найчастіше використовують злочинці: дослідження

Раніше більшість злочинців використовували біткоїн для розрахунків. Натомість останні кілька років перейшли на стейблкоїни. Це…

2 години ago