Стало відомо про призов чоловіків 18-25 років: де вони проходитимуть військову службу

Усі українські чоловіки віком від 18 до 25 років повинні будуть пройти військову службу. Водночас строкову військову службу в Україні скасують. Замість цього молоді чоловіки проходитимуть базову військову підготовку. Порядок призову чоловіків 18-25 років на військову службу буде визначено в оновленому законі про мобілізацію.

Про це розповів в інтерв’ю rbc.ua член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський.

Зараз в Україні проходить загальна мобілізація, під час якої будь-якого військовозобов’язаного чоловіка можуть призвати на військову службу. При цьому чоловіки призовного віку (від 18 до 25 років) не можуть бути мобілізовані, якщо вони не пройшли строкової військової служби. Однак новий закон, який незабаром буде ухвалено, скасує строкову військову службу. Замість неї усі молоді чоловіки будуть зобов’язані пройти базову військову підготовку.

Депутати поки що остаточно не визначилися з тривалістю цієї підготовки. Найвірогідніше, вона становитиме 5 місяців у мирний час і 3 місяці у воєнний, каже Веніславський. Його ініціатива – закріпити термін базової військової підготовки тривалістю 150-160 днів у законі. Однак як буде в остаточному варіанті, поки неясно.

“Концептуально було прийнято, що громадяни 18-25 років будуть зобов’язані або пройти базову військову службу, або базову військову підготовку. Якщо вони не пройшли – то після досягнення 25 років вони можуть бути призвані на навчальні військові збори і отримати статус військовозобов’язаного”, – розповів нардеп.

Де проходитимуть базову військову підготовку?

Молоді чоловіки, які навчаються у вишах, зможуть пройти її під час навчання. За 4-5 років навчання можна буде знайти 5-місячний відрізок, який вони зможуть віддати військовій службі. При цьому, якщо у виші є військова кафедра, то вони проходитимуть її при військовій кафедрі.

Молоді люди, які не навчаються у вищій школі, також зобов’язані будуть пройти таку підготовку. Її термін також становитиме 5 місяців, і вони пройдуть її у навчальних центрах.

Крім того, таку підготовку зобов’язані будуть пройти всі представники влади і всі працівники силових органів, включно навіть із прокурорами та суддями.

“Було погоджено, що всі державні службовці, всі працівники органів поліції, прокурори, можливо навіть і судді, повинні пройти базову військову підготовку. Тобто ми йдемо до того, що все населення за наявності такого сусіда, як Росія, має бути готове до захисту Батьківщини”, – поділився Веніславський.

До речі, що стосується поліцейських, яких мали намір частково мобілізувати на фронт – профільний комітет ВР таку ідею не підтримав. У них буде бронь від мобілізації для всіх 100% особового складу.

Ольга Степанова

Recent Posts

74-річний Річард Гір з дружиною зʼявився на Каннському кінофестивалі-2024

74-річний американський актор Річард Гір відвідав Каннський кінофестиваль-2024 з дружиною Алехандрою Сільвою. Знімками 41-річна обраниця зірки "Красуні" поділилася в…

3 години ago

«Хрещений батько» ШІ вважає, що варто заборонити його військове використання

Інформатик Джеффрі Хінтон, якого називають «хрещеним батьком штучного інтелекту» за його великий внесок у розвиток…

3 години ago

Обмежено придатні чоловіки стануть необмежено придатними: роз’яснення Міноборони

Чоловіки, що мають статус обмежено придатних, можуть бути визнані або придатними, або непридатними до військової…

3 години ago

Робити і не афішувати: екс-голова Пентагону про введення іноземних військ в Україну

В даний час не варто виключати можливість введення військ НАТО до України, але не треба це афішувати.…

3 години ago

Підводні кабелі вразливі до шпигунства з боку китайських ремонтних кораблів, – WSJ

Підводні кабелі, які передають інтернет-трафік через Тихий океан, можуть бути вразливі для втручання з боку китайських ремонтних…

3 години ago

Олександр Усик втратить титул чемпіона світу: у чому причина

Український професійний боксер Олександр Усик може втратити титул абсолютного чемпіона. Про це пише Al Jazeera. Після перемоги над британцем…

3 години ago