Справа про заволодіння землею на 291 млн: міністра Сольського взяли під варту

26 квітня Вищий антикорупційний суд обрав для міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського запобіжний захід. Про це стало відомо за підсумками судового засідання, яке транслювалося в Youtube.

Чиновника взяли під варту на 60 днів — до 24 червня. Однак Сольський може вийти під заставу — 75,7 мільйона гривень.

Прокуратура наполягала на триманні під вартою, аргументуючи це ризиками перешкоджання слідству, впливу на свідків та переховування від правоохоронців. Сторона обвинувачення згадала, що підозрюваний за час воєнного стану неодноразово виїжджав за кордон — у відрядженнях та один раз у відпустку.

Адвокат Сольського відповів, що він є посадовцем і не може перетнути кордон без дозволу. Щодо вищезгаданих загроз сторона захисту наголосила, що доказів цьому немає. Запрошувану прокурорами заставу у 200 мільйонів юрист назвав непіднімною.

У чому підозрюють аграрного міністра?

23 квітня у НАБУ повідомили, що викрили Миколу Сольського на заволодінні державною землею вартістю 291 мільйон гривень. Загалом йдеться про 1250 земельних ділянок площею 2493 гектарів.

За даними слідства, учасники схеми допомогли знищити документи, за якими право на постійне користування мали два держпідприємства. Після цього Держгеокадастр склав акт про “самовільне зайняття” ділянок. Згодом території були передані під виглядом реалізації права на безплатну землю.

Після вручення підозри з’явилась заява Сольського, що на той момент він був адвокатом і не обіймав посади у Верховній Раді або Мінагро.

Голова ВР Руслан Стефанчук проінформував, що 25 квітня парламент отримав заяву аграрного міністра про відставку. Вона буде розглянута на одному з найближчих пленарних засідань.

Ольга Степанова

Recent Posts

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

3 хв. ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

11 хв. ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

1 день ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

1 день ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

1 день ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

1 день ago