“В’язниці луснуть”: міністр юстиції пояснив, чому потрібно мобілізувати ув’язнених

Мобілізація чоловіків, які перебувають в місцях позбавлення волі, дозволить розв’язати одразу дві проблеми: перенавантаження на українські в’язниці та потребу української армії в поповненні особовим складом. Про це в етері телемарафону заявив міністр юстиції України Денис Малюська.

“Ми виграємо в двох аспектах. По-перше, в нас з’являться військові. В другому аспекті, нам не треба буде думати про те, як їх охороняти, годувати, дбати. Особливо, в умовах дефіциту ресурсів і в умовах обмеженої кількості в’язниць”, — сказав Малюська.

Він уточнив, що наразі кількість ув’язнених значно збільшується, особливо за рахунок колаборантів та зрадників, яких останнім часом систематично відправляють за ґрати. Натомість кількість виправних колоній зменшується.

“Ми на якомусь етапі можемо “луснути”, тому нам треба думати про те, як зменшувати кількість тих, про кого ми дбаємо в наших установах”, — зазначив Малюська.

Міністр юстиції пояснив, що ув’язненим за статтями про державну зраду та колабораційну діяльність загрожує небезпека у в’язницях і це ризиковано для їхнього життя і здоров’я, адже інші ув’язнені таку категорію не люблять.

“Відповідно, я можу сказати, що в нас кількість осіб на кожну установу з розрахунку на площу установи зростає, причому зростає істотно. Це велика проблема і її потрібно якимось чином вирішувати. Як довгостроково — я навіть не уявляю. Можливо, мобілізація стане цим рецептом, який нас спасе хоча б на рік чи на два”, — наголосив Малюська.

Нагадаємо, 8 квітня комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував ухвалити законопроєкт №11079-1 про мобілізацію засуджених. Документ забороняє мобілізовувати тих, кого засуджено за злочини проти національної безпеки. Цей документ розробляли разом із Генштабом, Міністерством оборони та Міністерством юстиції.

9 квітня голова Ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко заявив, що поки що в Україні немає законних підстав для того, щоб призивати на службу ув’язнених до в’язниць громадян. Не було створено спеціальних алгоритмів, як це має відбуватися.

Фокус раніше писав, що у в’язницях і СІЗО України на початок березня 2024 року відбували покарання близько 45 тисяч осіб, імовірно, більшість із них надалі стануть військовими.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

18 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

18 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

18 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

19 години ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

19 години ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

19 години ago