Site icon Експерт

Українці почали частіше економити на їжі: від яких продуктів змусила відмовитися війна

Зростання цін та інші наслідки війни суттєво вплинули на звички та рішення і, зокрема, на раціон українців. Адаптуючись до нових реалій, дедалі більше українців змушені економити на продуктах – за рік таких людей побільшало на 6%, а переважно їм доводиться відмовлятися від солодощів, снеків та делікатесів.

Про це йдеться у дослідженні Gradus. Такі результати свідчать про те, що українці свідомо спрощують споживання, зосереджуючись на базових продуктах і мінімізують “емоційні” покупки.

На чому економлять українці

Загалом частка тих, хто зменшив витрати на продукти, зросла за рік з 67% до 72%. Найбільше економлять гроші на їжі у східних та південних регіонах, тоді як мешканці Києва та західних регіонів менше скорочують харчові бюджети.

Частіше учасники дослідження обмежують себе у витратах на продукти, що не є необхідними – кондитерські вироби, снеки та делікатеси, але помітна частка респондентів (13%) зізналася, що змушена економити навіть на базових продуктах: хлібі, олії, овочах, крупах тощо. Причому жінки частіше відмовляються від солодкого (54 %), а молодь рідше економить на міцному алкоголі (26%).

Тим часом Україною ширяться нездорові харчові звички. Зокрема з 19% до 24% зросла частка тих, хто вживає алкоголь, а тих, хто віддає перевагу нездоровому харчуванню (солодкому, жирній та смаженій їжі) – з 42% до 49%. Ще помітніше побільшало тих, хто вживає каву, чай та інші гарячі напої.

Населення готують на рекордного зростання цін

Оскільки через вартість енергоносіїв власне виробництво тепличних овочів в Україні взимку стрімко падає, цьогорічні ціни можуть сягнути нового рекорду. Це означає, що на новорічні свята вартість може злетіти вище 200 грн за кілограм.

Основним постачальником тепличних овочів в Україні у зимовий період є Туреччина, де енергоносії дешевші, а кліматичні умови в цей період сприятливіші. Через це ціна української продукції значно перевищує імпортну.

Вартість тепличних овочів сягає максимуму в період піку новорічних свят: в цей час торік ціни на імпортну продукцію сягали 150-160 гривень за кілограм і навіть вище. Водночас місцева переходила і за позначку в 200 гривень. Експерти радять українцям готуватися, що цьогоріч ціни не будуть нижчими.

Читати повну версію