Новини технологій

У Міноборони розповіли про цифровізацію стандартів НАТО

Міноборони презентувало інноваційні рішення щодо цифровізації стандартів НАТО.

У Міністерстві оборони України повідомляють, що Центр інновацій міністерства взяв участь в міжнародній конференції НАТО TIDE Sprint 2024 у Дрездені, на якій обговорювались питання розвитку військових ІТ-систем НАТО та країн-партнерів.

Основною темою конференції була зміна підходів до ведення війни. На TIDE Sprint 2024 обговорювались пріоритетні завдання країн у цьому напрямку до 2030 року, зокрема проведення взаємосумісних спільних операцій та переведення бойових ІТ-систем у хмарне сховище, доцільність яких вже перевірили українські військові розробники в умовах війни.

Розробниця системи DELTA, майор Єлизавета Бойко повідомила, що в Центрі інновацій створюються сучасні ІТ-продукти, які дозволяють мати інформаційну перевагу, підвищувати ефективність українських військових і дистанційно керувати операціями.

Сьогодні українські війська використовують всі можливі технології для отримання переваги над ворогом, а ми в Центрі інновацій створюємо сучасні ІТ-продукти. Саме вони дозволяють мати інформаційну перевагу, підвищувати координацію та ефективність наших сил, а головне – керувати операціями дистанційно, з меншим ризиком для людини. Інновації – це в тому числі, про вирішення існуючих проблем новими інструментами, – розповіла майор Єлизавета Бойко.

У Міноборони розповіли, що делегація Центру інновацій продемонструвала, як за допомогою хмарних обчислень та обробки великих даних цифровізовувати вже існуючі стандарти НАТО. Окрему увагу було приділено процесам покращення кібербезпеки, інтеграції дронів до системи DELTA та інших систем, що відбувається завдяки співпраці з Мінцифрою, партнерами з ГО «Аеророзвідка» та компанією Cossack Labs.

Заступниця Міністра оборони України Катерина Черногоренко повідомила, що міністерство постійно працює над розширенням функціоналу системи DELTA, запровадженням інструментів на основі ШІ. Заступниця міністра підкреслила, що світ ще не має досвіду використання технологій, які Україна вже успішно використовує на полі бою.

DELTA пришвидшує ухвалення рішень і дає перевагу над ворогом на полі бою. Ми постійно працюємо над розширенням її функціоналу, запровадженням інструментів на базі штучного інтелекту. Світ ще не має досвіду використання технологій, які Україна вже успішно використовує на полі бою. Використання роботів на передовій – окремий феномен. Дякую команді Центру інновацій за лідерство у галузі, – розповіла Катерина Черногоренко.

Нагадаємо, DELTA – це унікальна екосистема військових продуктів, яка побудована за стандартами НАТО. Вона дозволяє бачити поле бою в режимі реального часу, відображає на цифровій мапі морську, повітряну та морську обстановку і надає можливість обміну інформацією із союзниками.

Деревянко Гелена

Recent Posts

Найсильніша магнітна буря за 165 років: гігантська пляма на Сонці стала у 15 разів більшою за Землю

Космічний корабель NASA Solar Dynamics Observatory вже понад три доби спостерігає за гігантською сонячною плямою…

4 хв. ago

Названо тварину, яка століттями живе без шлунка: хто це такий

Качкодзьоби — дивовижні та вельми дивні істоти, які мають такий вигляд, ніби об'єдналися качка, бобер…

13 хв. ago

Не тільки повістки: у Міноборони назвали перелік даних українців, які будуть у реєстрі “Оберіг”

У Міністерві оборони України пояснили, які дані людина бачитиме про себе у реєстрі "Оберіг", що фіксуватиме…

23 хв. ago

Легкі піжами, в’язані чепчики та прозорі тканини: що буде в тренді літом 2024

До літа залишилося рівно три тижні, а це значить, що вже пора перебрати свій гардероб.…

32 хв. ago

У Міноборони США тестують бойових робособак-снайперів зі штучним інтелектом

У США командування спеціальних операцій морських сил проводить випробування "собак-роботів" зі штучним інтелектом, озброєних гвинтівками. Про…

44 хв. ago

Британія передає найбільший в історії пакет військової допомоги Україні: що увійшло

Офіційний Лондон надає Україні найбільший в історії пакет військової та фінансової допомоги. Про це в…

52 хв. ago