Японські науковці розробили нову технологію, яка дозволяє вирощувати структуроване куряче м’ясо у лабораторії, імітуючи роботу судин за допомогою мініатюрних порожнистих волокон. Це стало можливим завдяки новому біореактору. Про це повідомляє The Guardian.
Головне завдання при створенні штучних тканин – забезпечити їх достатньою кількістю кисню та поживних речовин. До цього часу це обмежувало розмір тканин до товщини менше 1 мм. Однак команда під керівництвом професора Седзі Такеуті з Токійського університету зуміла виростити «шматок» курячого м’яса вагою понад 10 г, використовуючи систему з 1125 порожнистих волокон, за якими циркулює рідина, подібно до крові.
«Ці волокна вже застосовуються, наприклад, у фільтрах для води та апаратах для діалізу. Ми показали, що вони також чудово підходять для доставки поживних речовин до штучних тканин», – пояснив Такеуті.
Розроблений биореактор дозволив клітинам як рівномірно розподілитися, а й організуватися у структуру, близьку до справжньої м’язової тканини. Це не тільки крок до створення реалістичного за смаком та текстурою м’яса, що культивується, але й перспективний напрямок для регенеративної медицини, розробки штучних органів та м’якої робототехніки.
Курс валют в Україні не зазнає різких змін у найближчій перспективі. Рівень стабільності підтримує Нацбанк.…
Російська пропаганда поширює новий вкид, перекрутивши реальну новину. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки…
Глава МЗС Росії звинуватив Європу у підтримці диверсій проти РФ. Він пригрозив "жорсткою відповіддю" на…
Син експрезидента США різко висловився про чинного главу держави. У Білому домі публічно відповіли на…
22 липня 2025 року Земля завершить своє обертання трохи швидше, ніж зазвичай — цей день…
Міністерство закордонних справ Польщі закликало своїх громадян покинути територію Росії, якщо для цього немає життєво…