Російський бомбардувальник Ту-22М3: призначення, озброєння та технічні характеристики

Фото: Міноборони

Ворог неодноразово завдавав ракетних ударів по території України, використовуючи бомбардувальники-ракетоносці.

Одним з таких є вбивчий літак Ту-22М3

Що відомо  про смертельний бомбардувальник Ту-22М3.

Ту-22М – це радянський дальній надзвуковий бомбардувальник-ракетоносець зі змінною геометрією крила. Призначений для ураження морських і наземних цілей крилатими ракетами, авіаційними бомбами, зокрема з ядерними боєголовками.

Це розробка ОКБ О.М. Туполєва, вироблявся на Казанському авіаційному заводі імені Горбунова.

В експлуатації з 1974 року і до сьогодні. Перший політ Ту-22М3 здійснив 20 червня 1977 року, з 1978-го запущений у серійне виробництво, яке припинено у 1993 році.

Основне озброєння бомбардувальника – протикорабельна гіперзвукова крилата ракета Х-22Н з полегшеною фугасно-кумулятивною боєголовкою, яка здатна зробити пробоїну в кораблі у 22 кв. м та глибиною до 12 м, а також майданна ракета Х-22ПСІ з мегатонною боєголовкою і дальністю пуску майже 500 км.

Також він може нести бомби, що вільно падають, один залп яких здатен накрити площу, яка дорівнює 35 футбольним полям. Ту-22М3 може з 10-кілометрової висоти вцілити одиночною бомбою в малу споруду.

У новій модифікації літака Ту-22М3 були встановлені більш потужні і економічні двигуни НК-25 з електронною системою управління ЕСУД-25. Змінена конструкція каналів повітрязабірників — вхідний пристрій з вертикальною панеллю клина було перероблено на горизонтальний, що дещо розвантажило крило (повітрозабірники стали «несучими»).

Повністю змінена система електропостачання літака. Встановлено нові безщіточні генератори з електронним управлінням і приводу постійних обертів, демонтовані шість електромашинних перетворювачів. Замість свинцевих акумуляторних батарей 12САМ-55 встановили дві лужні нікель-кадмієві батареї 20НКБН-25У3. Ці заходи істотно підвищили якість електроживлення і помітно зменшили кількість відмов систем літака.

Водночас літак з самого початку експлуатації мав постійні проблеми через інженерну недосконалість, через що досі дуже часто гинуть російські пілоти.

У 2018 році РФ створила модернізовану версію цього літака – Ту-22М3М, розширивши його бойовий потенціал.

Росія використовувала бомбардувальники Ту-22М3 у Сирії, в Афганістані, в Чечні, у Грузії, а тепер і у війні проти України.

До речі, у війні проти Грузії група російських Ту-22М3 завдавала прицільних авіаударів по складах боєприпасів грузинської армії, а також бомбила аеродроми. Після того як грузинська ППО у перший же день збила один літак Ту-22М3, Росія не використовувала їх аж до кінця війни.

Ольга Степанова

Recent Posts

Бронь від мобілізації: у Раді хочуть дати “імунітет” від служби фахівцям однієї категорії

В Україні мають намір надавати бронь від мобілізації всім перевізникам, про що йдеться у тексті проекту закону…

2 хв. ago

У Києві малолітні “скінхеди” напали на співробітника посольства США: що їм загрожує

У Києві підлітки напали з газовим балончиком на іноземця у супермаркеті. Нападників затримали, а одному…

6 хв. ago

В декларацію Саміту миру не винесли питання кордонів 1991 року: чи є це зрадою

В неділю, 16 червня, в Швейцарії завершився Саміт миру - масштабний зовнішньополітичний захід, ініційований Україною для об'єднання…

7 хв. ago

Елегантна навіть у поїздках: Анджеліну Джолі з дочкою Вів’єн помітили в аеропорту

Анджеліна прибула з Вів'єн до Нью-Йорка на церемонію вручення премії Tony Awards. Колишня дружина Бреда Пітта…

26 хв. ago

Мобілізація через посередників: із чоловіків вибивають від 1500 до 3000 доларів

Спроби укласти фіктивний шлюб між військовозобов’язаними та жінками з інвалідністю наближаються до масового явища. Одруження з жінками,…

32 хв. ago

“Людей немає, все забито дошками”: який вигляд має колись курортний Коктебель

Селище Коктебель колись було одним із найпопулярнішим місцем відпочинку у Криму. Проте після окупації Росією півострова та…

38 хв. ago