Categories: Економіка

Галущенко пояснив, чому скасовано мораторій на відключення світла

Наприкінці грудня Кабінет міністрів України скасував мораторій на відключення споживачів житлово-комунальних послуг у разі заборгованості, крім прифронтових територій. Це рішення ухвалено через те, що люди зловживають можливістю не платити за ЖКП.

Про це заявив очільник Міністерства енергетики України Герман Галущенко в ефірі національного інформаційного телемарафону Єдині новини.

– Є борги, вони зростають. Але є розуміння. Якщо це прифронтова територія, то там відбуваються бойові дії. Ми все розуміємо. У рішенні уряду ми сказали, що крім прифронтових територій.

Мені важко пояснити, наприклад, зростання боргу по Чернівецькій області – понад 1 млрд грн. Питання в тому, що ми побачили, на жаль, люди (як побутові, так і непобутові споживачі) почали використовувати цю заборону просто для того, щоб не платити, – зазначив Галущенко.

За його словами, жителі міст і сіл на прифронтових територіях України сплачують більше коштів за житлово-комунальні послуги, ніж інші регіони. На думка Галущенка, це не справедливо.

– Це не чесно, особливо коли я бачу, що прифронтові платять більше, ніж області, які безпосередньо не дотичні до бойових дій. Це несправедливо. По-друге, ми маємо розуміти, на жаль, у нас були стихійні лиха та відключення.

Від якості платежів і надходження коштів залежить швидкість відновлення цих постачань. Це не означає, що зараз підуть, всіх і відключать, ні. Але це має покращити платіжну дисципліну, особливо коли йдеться про те, особливо коли люди зловживають тим, що є можливість не платити, – зазначив міністр енергетики.

Ольга Степанова

Recent Posts

Новий закон про мобілізацію набув чинності: які основні зміни і кого вони стосуються

Сьогодні, 18 травня, в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Кому треба оновити дані в…

14 хв. ago

Кабмін затвердив нову форму військового квитка: що змінилось

Кабінет міністрів затвердив нову форму військово-облікового документа. Відповідна постанова уряду оприлюднена на сайті Кабміну. "Відповідно до нового…

23 хв. ago

Україна попросила США скасувати обмеження бити американською зброєю по Росії, — WSJ

Україна звернулася до адміністрації президента США Джо Байдена з проханням зняти обмеження на використання наданої американської зброї…

25 хв. ago

Вдруге за півроку: атакований дронами НПЗ у Туапсе призупинив роботу

У ніч на 17 травня на території Росії було атаковано нафтопереробний завод у місті Туапсе. Після цього…

26 хв. ago

Удар по “секретній” базі ППО: у Криму підтвердили смерть командира військової частини

На території тимчасово окупованого Кримського півострова загинув командир військової частини Олександр Кулаков з Алушти, який воював на…

28 хв. ago

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

16 години ago