Site icon Експерт

Яйця подорожчали на 60%: що ще злетіло в ціні в Україні

Ціни на продукти в червні різко зросли, і найбільше — на звичайні курячі яйця. Їхня вартість злетіла майже на 60% за рік, встановивши антирекорд серед усіх харчових товарів.

За даними Держстату, серед продуктів, які подорожчали найсуттєвіше, також опинилися фрукти, олія та вершкове масло. Це зростання найбільше вдарило по споживачах із фіксованими доходами.

Різке подорожчання яєць економісти пояснюють сукупністю чинників: скороченням виробництва, проблемами в галузі птахівництва та зростанням цін на комбікорми. Усі ці фактори створили дефіцит на ринку, і, як наслідок, вартість яєць почала стрімко зростати. На цьому тлі подорожчали й інші продукти: фрукти — на 51,7%, соняшникова олія — на 33,6%, вершкове масло — на 28,3%, овочі — на 24,2%. Молоко, м’ясо та хліб подорожчали на 17–23%.

У той час як загальний рівень інфляції в червні сягнув 14,3%, ціни на продовольство зросли значно вище — понад 23%. Це означає, що продукти першої необхідності дорожчають швидше, ніж інші товари й послуги, і суттєво впливають на добробут населення.

Фахівці пояснюють, що нинішнє зростання цін зумовлене не лише проблемами виробництва. Серед додаткових причин — складна логістика, подорожчання електроенергії та сезонні фактори. На думку експертів, це може призвести до нового витка інфляції вже восени, особливо на базові продукти.

Водночас деякі категорії товарів можуть залишитися в стабільному ціновому діапазоні. Зокрема, за словами директора Української аграрної конфедерації Павла Коваля, якщо цьогорічний урожай пшениці буде вдалим, то ціни на хліб та борошняні вироби суттєво не зміняться. На загальну ситуацію також впливатимуть міжнародні ціни та державна агрополітика.

Читати повну версію