Site icon Експерт

В Україні невпинно дорожчає борщ: скільки тепер коштує одна порція

В Україні в травні-2025 продовжилося подорожчання основних інгредієнтів для традиційного борщу. За два тижні, з 6 по 20 травня, мінімальна вартість продуктів на одну порцію зросла на 4%, до 39,5 грн. А з початку року страва стала дорожчою вже на 15,5%.

Про це свідчать дані НДІ “Украгропромпродуктивність”. Аналітики розрахували вартість 570 г інгредієнтів борщу на основі даних про ціни на 50 обласних і районних ринках України.

До списку продуктів для приготування борщу увійшли:

“Отже, мінімальна вартість продуктів борщового набору станом на 20 травня становила 39,50 грн, тоді як двома тижнями раніше середня вартість дорівнювала 37,92 грн, що демонструє збільшення ціни на 1,58 грн”, – зазначили фахівці.

Варто уточнити, що місяць тому, наприкінці квітня, порція борщу коштувала 37,36 грн. Тобто за місяць подорожчав уже на 5,42%.

З початку року зміна ціни виявилася ще більш суттєвою. Наприкінці 2024-го порція борщу коштувала 33,36 грн. Це на 15,5% дешевше, ніж зараз.

Утім, подорожчав не тільки борщ. Згідно з моніторингом НДІ, у травні за два тижні також зросла вартість хліба – на 0,3%, до 42,53 грн/кг, для виробу з пшеничного борошна вищого ґатунку та на 0,7%, до 42,53 грн/кг для житньо-пшеничного хліба.

Найвищі ціни на хліб і хлібобулочні вироби в м. Києві, Київській, Чернігівській, Рівненській областях. Найнижчі – у Тернопільській, Одеській, Закарпатській та Вінницькій областях.

Окрім того, середня ціна на макаронні вироби зросла на 0,5% – до 36,37 грн/кг (найвища ціна в Харківській області, найнижча – в Херсонській області). Зміни середніх цін на основні види круп за два тижні були такими:

Читати повну версію