Ситна кутя – це давня страва на український Святвечір і Різдво. Вона символізує родючість нашої землі, достаток і зв’язок із предками. У кожної сім’ї є своя кутя – рецепт може включати ягоди, цукати, фрукти. Але традиційний варіант являє собою пшеничну кашу, заправлену маком, родзинками і волоськими горіхами.
Класична кутя – рецепт із пшениці
Для подачі каші заздалегідь зваріть і остудіть узвар. Також рекомендуємо замочити крупу на ніч, щоб вона швидше зварилася.
Вам знадобляться такі продукти:
- двісті грамів пшениці;
- сто грамів волоських горіхів;
- сто двадцять грамів маку;
- вісімдесят грамів родзинок;
- чотири столові ложки меду;
- узвар для подачі.
Пшеницю промийте і залийте водою об’ємом утричі більшим за кашу (наприклад, на склянку крупи – три склянки води). Довести до кипіння і варити близько 45 хвилин на слабкому вогні. Якщо пшеницю не замочували, то її потрібно варити приблизно 1,5 години. Родзинки замочити на п’ятнадцять хвилин в окропі. Горіхи дрібно порубати.
Мак залити гарячою водою в каструлі, прокип’ятити і варити близько 5 хвилин. Потім пропустити зерна через м’ясорубку, або подрібнити блендером чи ступкою. Варену крупу змішати з медом, маком, горіхами та родзинками. Подається кутя на Різдво в холодному вигляді, заправлена узваром.
Кутя в мультиварці
Традиційну страву можна приготувати і без плити. Для вимірювання продуктів використовуйте мірну склянку, яка йде комплектом до мультиварки.
Повний список інгредієнтів:
- дві склянки борошна;
- чотири склянки води;
- півсклянки горіхів;
- півсклянки маку;
- півсклянки родзинок;
- три столові ложки меду.
Крупу промийте, викладіть у чашу мультиварки та залийте водою. Увімкніть режим “Каша” або “Тушкування” на 1 годину 30 хвилин. Пшениця може приготуватися й раніше, тому періодично її варто перевіряти.
Родзинки і мак залийте окропом на 30 хвилин. З другого злийте воду та перебийте блендером і мультиваркою. Горіхи порубайте ножем. Щоб кутя з пшениці була смачною, заправте медом ще теплу кашу, а потім перед подачею додайте мак, родзинки та горіхи.
Кутя з рису
Крупу для страви беріть довгозерну – так буде смачніше. У таку кашу часто додають журавлину.
Підготуйте інгредієнти:
- сто п’ятдесят грамів рису;
- три столові ложки родзинок;
- чотири столові ложки горіхів;
- чотири столові ложки маку;
- чотири столові ложки журавлини;
- триста п’ятдесят мілілітрів води.
Рис промити кілька разів, залити водою і варити близько 25 хвилин. На такий самий час залити окропом родзинки, журавлину і мак. Потім злити рідину з макових зерен і перебити в ступці до виділення білої рідини. Горіхи крупно порізати. Далі рисова різдвяна кутя готується так само, як пшенична – кашу потрібно змішати з медом і заправити начинкою.

