Рада дозволила порушувати права працівників: що потрібно знати

Депутати ВР ухвалили закон , яким дозволено звільняти працівника, який не повідомив роботодавця про родичів або інших близьких осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території. Народні обранці проголосували загалом за закон про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та інших питань (законопроект №7731). Про це пише видання sud.ua.

Цей законопроект був зареєстрований ще 2022 року групою депутатів від фракції “Слуга народу”.

У новій редакції статті 142 КЗпП визначать, що складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, що містять положення:

  • надання працівниками інформації щодо зв’язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованої території України;
  • зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну або комерційну таємницю, а також умови роботи з конфіденційною інформацією.

Порушення прав працівника

Однак, як зазначили у ДПУ ВР, відсутність законодавчо встановленого порядку притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності за вчинення зазначеного правопорушення, а також повноважень у роботодавця для проведення належного розслідування не відповідає приписам ч. 2 статті 19 Конституції України, тобто може призвести до необмеженості трактів правозастосовчої практики та порушення прав працівників.

Законом також передбачено доповнення ч.1 статті 46 Кодексу новою підставою для усунення працівника від роботи роботодавцем, а саме: «Проведення службової перевірки роботодавцем, віднесеним до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, та/або об’єктів чи операторів критичної інфраструктури».

Однак, як зазначають у ДПУ ВР, КЗпП не містить визначення терміну «службова перевірка», а в проекті не вказано конкретних питань, перевірка роботодавцем за якими може проводитись та мати наслідком усунення працівника від роботи.

Ольга Степанова

Recent Posts

Для захисту Києва ЗСУ вже готують нові бригади: подробиці від генерала Павлюка

Збройні сили України готують нові бригади. Деякі з них будуть розгорнуті для захисту Києва від можливого…

1 хв. ago

Британія хоче потіснити Росію з глобального ринку збагаченого урану

Великобританія інвестує майже 200 мільйонів фунтів ($251,14 млн) у будівництво першого в Європі заводу з…

6 хв. ago

Перші F-16 Україна отримає протягом кількох тижнів

Перші західні багатоцільові винищувачі F-16 надійдуть в Україну впродовж кількох тижнів — очікується, що вони…

8 хв. ago

Небо над Україною затягне хмарами: прогноз погоди на вихідні 11–12 травня

За даними Sinoptik.ua, погода у вихідні буде мінливою, вельми прохолодною, з невеликими дощами. Погода в…

14 хв. ago

Мобілізація в Україні 2024: хто не підлягає призову

Президент Володимир Зеленський підписав закон №10449 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо…

21 хв. ago

Справа про розкрадання мільйонів: суд обрав запобіжний захід “слузі народу”

Нардепу Андрію Клочку, якого підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн, Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний…

29 хв. ago