Україну чекає овочева криза, а вершкове масло може коштувати 100 гривень за пачку

Зростання цін на продовольчі товари у червні прискорилося і стало найбільшим від початку 2024 року. Що буде з цінами далі?

З хороших новин

У середньому продовольчий кошик в Україні за рік подешевшав на 0,4%, констатує експерт “Економічного дискусійного клубу” Олег Пендзин. Якщо порівняти дані Держстату на кінець червня торік і нині, то одні харчові продукти подорожчали, але інші подешевшали.

На цьому хороші новини закінчуються.

Споживчі ціни почали зростати

В червні Держстат зафіксував прискорення річної динаміки споживчих цін в Україні. У червні 2024 року порівняно з аналогічним місяцем попереднього року вони зросли на 4,8% (у травні цей показник був 3,3%).

Відкрилися кордони, олія, яйця і цукор активніше пішли на експорт, пропозиція на внутрішньому ринку почала зменшуватися. Ціни ще не досягли рівня червня 2023 року, але з огляду на поточну динаміку це відбудеться вже в четвертому кварталі. “Ціновий тиск зберігатиметься в наступні місяці передусім через збільшення витрат бізнесу, зокрема на оплату праці та електроенергію, а також вичерпання ефектів значних тогорічних врожаїв та очікуване підвищення акцизів”, — прогнозує НБУ у своєму коментарі.

Маємо також нові тарифи на електроенергію та пальне. Тариф на електроенергію відтепер складає 4,32 грн/кВт-год, і він набув чинності з 1 червня 2024 року та діятиме щонайменше до кінця квітня 2025 року. З 1 вересня цього року акцизи додадуть приблизно 1,3 грн на літрі бензину, 1,7 грн на літрі дизеля та 4,3 грн на літрі газу, і все це разом боляче вдарить по виробниках агропродукції.

— Все, що пов’язане з цінами на паливно-мастильні матеріали, завжди перетинається з додатковими витратами. Якщо ми говоримо про збільшення витрат на 1 га, це понад 5 євро з наступного року для кожного товаровиробника, — повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

До всіх бід ще й аномальне літо

Подорожчання виробництва і транспортних витрат виробників і, як ланцюгова реакція, зростання цін на сільськогосподарську продукцію припадає на кінець третього – четвертий квартал, коли після закінчення сезонного фактора настане час зберігання продуктів та їх перероблювання на сировину. На жаль, цього року додалось спекотне літо. Враховуючи це, через скорочення пропозиції овочів з відкритого ґрунту ціна на тепличні огірки в Україні зараз в середньому у 2,5 раза вища, ніж у середині липня 2023 року.

Аномальне літо знищує врожаї на полях, а агропідприємства не можуть забезпечити необхідний полив через відключення світла. Власник компанії “СП “ПАЕК” Юрій Кормишкін б’є на сполох: спека, яка накрила Миколаївську, Херсонську та Одеську області, може призвести до овочевої кризи в Україні, тому що “все горить”.

Якщо в першій половині 2024 року найсуттєвішими чинниками для зростання цін на продовольство вважалися воєнні дії та курсовий чинник, то відтепер до цього додається третій фактор – дефіцит електроенергії. “Телеграф” вже писав: вартість хліба може зрости на 25—30% внаслідок подорожчання борошна нового врожаю та більше через відключення електроенергії.

Бутерброд з маслом буде недешевим задоволенням”

— Якщо дефіцит електроенергії залишиться на такому ж рівні, як зараз, це призведе до зростання цін в першу чергу на молочні, м’ясні, хлібобулочні вироби, — попередив Денис Марчук.

Всі процеси в молочній промисловості — від доїння до зберігання молока — теж потребують електрики. Ферма на 500 голів потребує на 1 годину до 100 кВт, що вимагає значних обсягів дизпалива. Відповідно, затратна частина зростає.

— Сьогодні молочка в закупівлі за червень-липень вже зросла на 3—5%. Те саме стосується і переробної галузі, — повідомив Денис Марчук. Молоко та кисломолочна продукція подорожчали приблизно на 7%, але виробники чекають помітних змін в другій половині року. Якщо взяти до уваги, що вершкове масло в червні 2024 року стало своєрідним рекордсменом подорожчання у порівнянні з червнем 2023 року — на 15,8%, то маємо шанс на Різдво побачити стандартну пачку вершкового масла за ціною 100 гривень. І бутерброд з маслом буде недешевим задоволенням.

Проблематично без електроенергії й у виробництві яєць, собівартість яких на 70% складається з вартості комбікормів. Але якщо птахофабрики ще якось перейшли на альтернативне енергозабезпечення, то заводи по виробництву комбікормів цього не зробили.

Продукти псуються без електрики

— Крім виробництва молока, м’яса, хліба, яєць найближчими місяцями точно зростатимуть ціни на продукти, залежні від збереження температурного режиму, – прогнозує Пендзин.

Цього літа у магазинах та супермаркетах в Україні покупці часто помічають, що харчові продукти погано охолоджені, зіпсовані чи протерміновані. За 15 днів липня по Україні надійшло 35 скарг щодо недотримання умов зберігання харчових продуктів чи продажу протермінованих. У закладах харчування зафіксовано 16 отруєнь, повідомив Сергій Ткачук, голова Держпродспоживслужби.

Якщо системний у своєму бізнесі та відповідальний McDonald’s оснастив генераторами тільки 70% ресторанів, то годі говорити про маленькі кафе або крамнички. Вони не мають стовідсоткового заживлення через проблеми з генераторами, внаслідок перепадів напруги рефрижератори та холодильні камери розморожуються, відтак псується обладнання та втрачається певний обсяг продукції. Всі витрати, пов’язані з ремонтом обладнання і втратою продуктів, ритейлери перекладають на кінцеву ціну продукції.

А ось кавуни порадували!

Наостанок про хороше. Ціни на продовольчі товари можуть таки стрімко падати! Так, за останній тиждень на 35% впали ціни на кавуни, що стало мінімальним показником щонайменше за останні три сезони. Солодку ягоду можна придбати за ціною 5-14 грн/кг. Також за останній тиждень спекотна погода змусила українських фермерів прискорити темпи збору врожаю картоплі. Наслідок істотного збільшення пропозиції на ринку — картопля нового врожаю продається майже на третину дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

9 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

17 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

24 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

30 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

36 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

47 хв. ago