Нардепи хочуть закрити від українців рішення стосовно мобілізації та військового обліку

Публічна частина Реєстру судових рішень готується до вилучення рішень, що стосуються військовозобов’язаних та військовослужбовців. Тим самим буде забезпечуватись закритий доступ до практики мобілізації перед громадськістю. Згідно з законопроектом №7033-д, який рекомендовано до ухвалення Комітетом Верховної Ради з правової політики, такі заходи виконуються в контексті війни та вважаються необхідними для забезпечення конфіденційності інформації.

Як повідомляє sud.ua, законопроект узгодили за підтримки судових влад та з урахуванням поправок, які вносяться до регламенту відповідно до закону, що набере чинності у травні 2024 року. Відзначено також, що редакція законопроекту передбачає закриття значної частини текстів судових рішень, зокрема стосовно санкцій за невиконання військових обов’язків, а також вилучення інформації щодо об’єктів критичної інфраструктури. Ці заходи спрямовані на забезпечення безпеки та конфіденційності в умовах військового конфлікту.

“Окремі види судових рішень, які стосуються санкцій за невиконання свого військового обов’язку, теж пропонується закривати” – зазначив член Комітету, народний депутат Роман Бабій.

Такі кроки викликали обурення з боку громадських організацій, зокрема Transparency International Ukraine, які наголошують на порушенні принципів гласності та можливих корупційних ризиках. Отже, прийняття законопроекту може суттєво обмежити доступ до важливої судової інформації, ставлячи під загрозу прозорість судових процедур та демократичні стандарти, і негативно вплинути на процес інтеграції України до Європейського Союзу.

Справи за ухилення від мобілізації

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну правоохоронні органи розслідують майже 11,3 тисячі кримінальних проваджень в області мобілізації. Усі вони пов’язані з ухиленням від призову або порушенням військового обліку. Зазначаться, що найбільша кількість справ за ухилення від призову (стаття 336 ККУ) була зареєстрована у 2023 році: йдеться про 6745 кримінальних проваджень. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

24 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

24 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

24 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

1 день ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

1 день ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

1 день ago