Вчені знайшли місце поховання філософа Платона. У цьому допоміг ШІ

Вчені багато років намагались знайти місце поховання давньогрецького філософа Платона. Ключовим у розгадці цієї таємниці став старовинний сувій, що частково вцілів після виверження вулкана Везувію в 79 році нашої ери. Його розшифрували за допомогою штучного інтелекту.

Про це пише Національна дослідницька рада Італії.

Де похований Платон

Шматки обвугленого папірусу знайшли у Геркуланумі – давньоримському місті, розташованому поблизу Помпей. Обидва міста зруйнувало виверження Везувію.

Філософ з Пізанського університету Граціано Раноккіа та його колеги використали штучний інтелект для розшифрування папірусу.

Один сувій містив текст філософа-епікурейця Філодема Гадарського “Історія Академії”. Вчений, який жив у 110-30 роках до нашої ери, детально описав академію, яку Платон заснував у четвертому столітті. Також у його праці є інформація про життя Платона і місце його поховання.

Раніше дослідники вже мали інформацію про те, що Платон помер в Афінах у 348 або 347 році до нашої ери й був похований в Академії, яку римський полководець Сулла зруйнував у 86 році до нашої ери. Втім вчені не мали даних щодо місця її розташування.

Зараз науковці застосували новітні технології, щоб дослідити папірус. Вони використали інфрачервону та ультрафіолетову оптичну візуалізацію, тепловізійну візуалізацію і томографію, а також застосували ШІ.

Обвуглений папірус (фото: Papiri carbonizzati)

Що виявили вчені

Вчені змогли прочитати 1 000 слів, це приблизно третина тексту. У цих матеріалах вказано, що Платон був похований у зарезервованому для нього саду Академії в Афінах, біля так званого Мусейону або сацеллуму, священного для Муз. Раніше вчені знали тільки те, що філософ похований території Академії.

Також у текстах описано, як Платона “продали в рабство” між 404 та 399 роками до нашої ери. Раніше дослідники припускали, що це сталося у 387 році до нашої ери.

Інша частина тексту не стосується поховання філософа, у ній наведений діалог між персонажами, в якому Платон показує зневагу до музичних і ритмічних здібностей варвара-музиканта з Фракії.

Наголосимо, що дослідники вже не вперше застосовують ШІ для прочитання давніх текстів, які пережили виверження Везувію. Цьогоріч дослідники розшифрували сувій, який знайшли на руїнах вілли тестя Юлія Цезаря.

Ольга Степанова

Recent Posts

Як зарахувати дитину до школи у Польщі: деталі

Війна, яку розпочала Росія, змусила багатьох українців виїхати за кордон. Деякі з них отримали тимчасовий…

9 хв. ago

РФ атакувала три теплоелектростанції ДТЕК

У ніч на 8 травня Росія обстріляла три теплоелектростанції ДТЕК.

16 хв. ago

Сі Цзіньпін  зробив заяву щодо війни в Україні

Голова КНР Сі Цзіньпін під час візиту до Франції заявив, що Китай відіграє активну роль…

30 хв. ago

ТОП-5 причин регулярно оновлювати систему смартфона

Потурбуватися про безпеку варто не тільки віддаючи чи продаючи старий смартфон. Нехтування оновленнями програмного забезпечення…

40 хв. ago

Російські пропагандисти знущалися з Лукашенка

У Білорусі стартували ядерні навчання із застосуванням авіаційного компонента – штурмовиків «Су-25».

50 хв. ago

Штрафувати зможуть кожного? Що не так з новими вимогами ТЦК

На порушників військового обліку очікує істотне посилення покарання – адміністративні штрафи можуть виписувати за будь-яке порушення правил…

56 хв. ago