Потужні спалахи класу Х виникли на Сонці: Земля вже постраждала, але це ще не все

Згідно з повідомленням американського Центру прогнозування космічної погоди, у неділю, 5 травня, о 9:01 за Києвом на Сонці виник спалах класу Х1.3, а о 14:54 за Києвом — спалах класу Х1.2. Обидва вибухи на нашій зірці сталися в тій частині Сонця, що була повернена до Землі. Це призвело до короткочасного відключення радіозв’язку і може спровокувати появу геомагнітної бурі найближчими днями. Хоча подібна буря вже накрила Землю, пише ScienceAlert.

Спалахи класу Х є найпотужнішими з усіх, які можуть виникнути на Сонці. Обидва нещодавні спалахи з’явилися в регіоні концентрації сонячних плям під назвою AR 3663. У цьому регіоні за останні кілька днів виникло вже 14 спалахів класу М, який у 10 разів слабший за спалахи Х-класу, і 3 спалахи цього найпотужнішого типу.

У п’ятницю, 3 травня, в регіоні AR 3663 виник спалах класу X1.6, разом з яким з’явився корональний викид маси, і ця плазма вже сягнула Землі, що спровокувало появу геомагнітної бурі в понеділок, 6 травня. Можливо, вплив бурі відчуватиметься і 7 травня. Під час геомагнітної бурі виникають збої в роботі енергосистем, а також супутників зв’язку.

У неділю, 5 травня, о 9:01 за Києвом на Сонці виник спалах класу Х1.3, а о 14:54 за Києвом — спалах класу Х1.2. Обидва вибухи на нашій зірці сталися в тій частині Сонця, що була звернена до Землі Фото: NASA

Недільні спалахи спричинили короткочасне вимкнення радіозв’язку в різних регіонах Землі, але вчені поки що точно не знають, чи був викид плазми із Сонця. Якщо це сталося, то вже 9-10 травня на Землю може також обрушитися геомагнітна буря.

Наразі регіон AR 3663 обертається так, що скоро виявиться не спрямованим на Землю. Тому будь-які подальші вибухи, навіть класу Х, не матимуть сильного впливу на нашу планету. Але з іншого боку, Сонце або вже досягло піку своєї активності в 11-річному сонячному циклі, або наближається до цього моменту, тому активність Сонця сильно зростає. Це означає, що спалахи класу Х і М виникатимуть набагато частіше, ніж раніше. Наразі на поверненому до Землі боці Сонця зафіксовано наявність 3 активних скупчень сонячних плям, де народжуються спалахи.

Спалахи класу Х є найпотужнішими з усіх, які можуть виникнути на Сонці. Обидва нещодавні спалахи з’явилися в регіоні концентрації сонячних плям під назвою AR 3663 Фото: NASA

Сонячні спалахи — це викиди енергії та випромінювання, які часто супроводжуються викидами плазми. Вони виникають через розрив, а потім повторне з’єднання ліній магнітного поля над сонячними плямами.

Зрештою рентгенівське та ультрафіолетове випромінювання за менш ніж 10 хвилин досягає Землі, і якщо це був дуже потужний спалах, то відбувається тимчасове вимкнення радіозв’язку на Землі.

Якщо разом зі спалахом з’явився корональний викид маси, то йому потрібно приблизно 3 дні, щоб дістатися до Землі. Після цього плазма б’є по магнітному полю планети і деякі її частинки проникають в атмосферу. Унаслідок чого виникає геомагнітна буря.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть…

6 години ago

Чому ми прокидаємося ночами: що говорять про це лікарі і як упоратися з проблемою

Сон - це не тільки приємне проведення часу, але і невід'ємна частина здорового способу життя.…

6 години ago

Чорна елегантність: Річард Гір із молодою дружиною у вишуканих вбраннях відвідали червону доріжку

На Каннському кінофестивалі зібралися вершки суспільства, де зірки кіно, моди та культури не пропустили можливість…

6 години ago

Винен страх: прем’єр-міністр Естонії пояснила, чому союзники надають Україні мало зброї

Партнери України надають Збройним силам недостатньо зброї через страх, який майстерно використовує російський диктатор Володимир Путін. При…

6 години ago

Закон про мобілізацію вже б’є по економіці: далекобійники перекрили трасу Київ-Одеса

Дальнобійники заблокували трасу Київ-Одеса на знак протесту проти нових правил перетину кордону. З 18 травня інспектори Державної…

7 години ago

Не лише без світла: з понеділка розпочнуться відключення газу – які графіки

Наступного тижня мешканцям Київської області доведеться тимчасово забути про газове опалення та кухонні плити. Причиною є необхідність…

7 години ago