Вчені виявили істот, які ніколи не старіють

Людина завжди прагнула вічної молодості, що знаходить своє відображення в міфах і науковій фантастиці. Однак деякі реальні істоти, такі як планарії, гідри та безсмертні медузи Turritopsis dohrnii, здатні зупиняти старіння або навіть повертати час назад.

Про це пише ВВС News Ukraine.

Планарії — це плоскі черви, які здатні до регенерації. Вони відомі своєю унікальною властивістю відновлюватися після поділу на дві частини. Дослідження, проведене Ноттінгемським університетом, виявило, що планарії можуть “омолоджувати” свою ДНК. Коли інші тварини досягають межі поділу клітин, їх організми починають старіти. Проте планарії мають підвищений рівень ферментів, які захищають їх клітини від старіння. Це дозволяє вченим вважати, що вони можуть бути безсмертними.

Гідри — це прісноводні безхребетні з трубчастим тілом і щупальцями. Вони також здатні до регенерації і мають стовбурові клітини, які можуть самовідновлюватися безмежно довго. Вчені, які спостерігали за гідрами, не виявили у них ознак старіння. Гідри здатні контролювати гени-транспозони, які можуть викликати мутації, що допомагає їм уникати старіння. Це відкриття стало важливим кроком у розумінні потенційного безсмертя цих організмів.

Безсмертна медуза Turritopsis dohrnii живе в морських водах і має унікальну здатність “перезавантажувати” свій життєвий цикл. Коли медуза піддається стресу, вона може повернутися до попередньої стадії розвитку. Цей процес називається трансдиференціацією, коли одна тип клітини перетворюється на інший. Це схоже на те, як жаба могла б знову стати пуголовком. Під час повернення до попередньої стадії медуза також клонує себе, створюючи більше організмів з тим самим генетичним кодом.

Вчені вивчають ці дивовижні організми, сподіваючись, що їхні унікальні властивості допоможуть зрозуміти процес старіння та знайти способи його уповільнення у людей.

Коломієць Надія

Recent Posts

Осіннє рівнодення 22 вересня 2024 року: історія свята та заборони

У День осіннього рівнодення сонце переходить із північної півкулі в південну, що означає початок астрономічної…

1 годину ago

Як часто потрібно пилососити в будинку: важливі поради від досвідченого експерта

Під час прибирання люди часто використовують пилосос, однак для декого таке завдання виявляється складним, адже це…

1 годину ago

Чи потішить неділя теплом: прогноз погоди на 22 вересня

У неділю, 22 вересня, в Україні буде суха та доволі тепла погода. Вночі та вранці у західних…

1 годину ago

У вересні ефективність “Шахедів” впала до рекордно низького рівня, – аналітик

За три тижні вересня російські окупанти застосували проти України рекордну кількість дронів типу Shahed-131/136, але їхня…

1 годину ago

Поставили на паузу: Іран не відправив до РФ пускові установки до ракет Fath-360, — Reuters

Іран не включив мобільних пускових установок до комплекту поставлених Росії балістичних ракет Fath-360 ближнього радіусу дії, що…

1 годину ago

Росія готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики — МЗС України

За даними української розвідки, напередодні зими Кремль готує удари по критичних обʼєктах ядерної енергетики України. …

1 годину ago