Неймовірні хвилі тепла знищують усе живе в Тихому океані: їх запускає Китай

Те, що Китай контролює глобальне потепління Землі, може здатися божевіллям і теорією змови, однак нове дослідження показує, що це твердження насправді правдиве. Але, вчені визнають, що Китай, імовірно, робить це ненавмисно, пише Daily Mail.

У новому дослідженні команда з Океанічного університету Китаю виявила, що в період з 2010 по 2020 рік країна дійсно створювала “теплові згустки” над північно-східною частиною Тихого океану. Результати вчених показують, що в цей період температура піднялася в Беринговій протоці та на відстані трохи понад 1600 кілометрів до затоки Аляска. Це, на думку вчених, призвело до масового вимирання риби, цвітіння токсичних водоростей і зникнення китів.

Команда також виявила, що це потепління насправді спричинене частиною програми Китаю зі скорочення викидів аерозолів, які є забруднювачами, але водночас чинять на Землю охолоджувальний ефект, бо діють як дзеркало, яке відбиває сонячне тепло назад у космос.

У результаті автори дослідження просять китайський уряд переглянути заборону на аерозолі, оскільки їхня відсутність, імовірно, підвищуватиме температуру в регіоні, від чого постраждає все живе в океанах.

Спостереження показують, що за останні десятиліття країна пережила рекордні хвилі тепла, наприклад, 2015 року, коли температура сягнула рекордних 51,6 градуса за Цельсієм. Неймовірна хвиля спеки також спостерігалася 2010 року, коли пікова температура зросла на понад 40 градусів за Цельсієм.

Автори дослідження вважають, що характер хвиль тепла змінився після того, як китайський уряд успішно скоротив викиди аерозолів, наприклад, сульфатів, які виробляють заводи та електростанції 2010 року.

Хвилі тепла, створювані Китаєм у Тихому океані Фото: Daily Mail

Під час дослідження вчені створили 12 комп’ютерних моделей клімату, які використовуються з двома умовами:

  • викиди у Східній Азії залишалися стабільними;
  • викиди у Східній Азії знижувалися за останнє десятиліття.

Результати показують, що в моделях, де кількість викидів не змінилася, температура в інших регіонах також залишалася стабільною. Водночас зниження кількості викидів було пов’язане з підвищенням температури в північно-східних регіонах Тихого океану.

Чистіше від аерозолів повітря означає, що менше тепла відбивається назад у космос, а підвищення приземної температури призводить до утворення систем високого тиску. Це, своєю чергою, пов’язано зі спекотнішими та сухішими температурами влітку і м’якшою погодою взимку. Системи високого тиску, що формуються над атмосферою планети, призводять до того, що системи низького тиску в Тихому океані стали більш інтенсивними. Далі Алеутський мінімум, що переносить тепле повітря в північно-східну частину Тихого океану, розширюється і слабшають вітри, які, як правило, охолоджують поверхню океану. У результаті формуються більш спекотні умови.

Зазначимо, що, за даними NASA, обмеження викидів аерозолів справді сприяє глобальному потеплінню, проте їхнє підвищення, на жаль, призводить до передчасної смерті восьми мільйонів людей щорічно в усьому світі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Заявки приймають, але люди без житла: біженці в Ірландії змушені жити в наметах

Центральна частина Дубліна з її історичною архітектурою та офісами міжнародних компаній є сусідами з наметами,…

10 хв. ago

Єменські хусити атакували в Червоному морі корабель із російською нафтою

Підтримувані Іраном бойовики-хусити вдарили протикорабельною ракетою по грецькому нафтовому танкеру в Червоному морі, який перевозив…

20 хв. ago

Хоче розкрити їй очі на характер Бреда Пітта: Анджеліна Джолі шукає зустрічі з подругою актора

Стосунки між Бредом Піттом та Інес де Рамон стають все серйознішими з кожним днем. У листопаді 2023…

31 хв. ago

Ціни не перестають дивувати: скільки коштує оренда квартири у Києві

Після несподіваного обвалу цін на вторинному ринку нерухомості Києва на початку травня вартість житла почала повільно повзти…

38 хв. ago

Скільки українців оновили дані через “Резерв+”: у Міноборони назвали цифру

Застосунком "Резерв+" скористалися 260 тисяч військовозобов'язаних українців.  Про це повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін. "Якщо…

50 хв. ago

Не лише Раїсі: світові лідери, які загинули в авіакатастрофах

Окрім президента Ірану Ібрагіма Раїсі, в авіакатастрофах у попередні десятиліття загинула низка інших світових лідерів. Зокрема, до…

58 хв. ago