Повне сонячне затемнення: астронавти NASA показали знімки з космосу

8 квітня мільйони жителів Північної Америки бачили повне сонячне затемнення, яке тривало 4 хвилини 26 секунд. Водночас астронавти NASA, які перебувають на борту Міжнародної космічної станції (МКС) спостерігали за цією подією з космосу, пише Forbes.

На жаль, повне сонячне затемнення не могли побачити жителі України, зате пощастило мільйонам жителів Мексики, США і Канади, які спостерігали за тим, як Місяць повністю закрив собою Сонце. У результаті в небі з’явилося чорне коло, по краях якого було видно проблиски світла. Цим чорним колом був Місяць, а проблиски світла — це невелика частина корони Сонця, тобто верхньої атмосфери зірки, яку інакше не видно із Землі. Але з космосу повне сонячне затемнення виглядало, як темна тінь, що переміщується територією Північної Америки.

астронавти NASA, які перебувають на борту Міжнародної космічної станції спостерігали за повним сонячним затемненням із космосуФото: NASA

Астронавти МКС, яка перебуває на висоті 400 км над поверхнею планети, зробили знімки тіні Місяця, що утворилася внаслідок повного сонячного затемнення. Також знімки цієї події зробили і метеорологічні супутники.

Насправді астронавти змогли побачити тінь Місяця не випадково, адже NASA впродовж кількох місяців коригувало траєкторію польоту МКС, щоб можна було побачити повне сонячне затемнення на Землі з космосу. Зйомками астрономічного явища займалися астронавти NASA Метью Домінік і Джанетт Еппс.

Також тінь Місяця на поверхні Землі сфотографував метеорологічний супутник США GOES-East, який постійно робить знімки Землі і збирає дані про стан атмосфери. Він обертається над екватором на висоті 35,5 тисяч км і рухається з тією самою швидкістю, що й Земля, що дає йому змогу залишатися в одному й тому самому місці над поверхнею планети. Прилади супутника також зафіксували зниження температури поверхні планети, яка перебувала в тіні Місяця, адже кількість світла Сонця значно зменшилася.

Також тінь Місяця на поверхні Землі зафіксував метеорологічний супутник США GOES- EastФото: NOAA

Повне сонячне затемнення тривало 4 хвилини 26 секунд і це найдовше затемнення, яке спостерігалося в США з 16 червня 1806 року. Тоді затемнення тривало 4 хвилини 48 секунд. Повне сонячне затемнення, яке відбулося 8 квітня, було першим, спостережуваним у Північній Америці за 6 років 7 місяців і 18 днів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

16 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

16 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

16 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

17 години ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

17 години ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

17 години ago