Бетховен справді був отруєний свинцем, але це його не вбило: які були наслідки

Десятиліттями багатовікове пасмо волосся Бетховена не давало спокою дослідникам. Саме воно породило теорію про те, що німецький композитор Людвіг ван Бетховен помер від отруєння свинцем. На щастя, торік учені з’ясували, що пасмо зовсім не належало композитору — його власницею була невідома жінка, пише Science Alert.

У результаті вчені використовували два справжні пасма волосся композитора і змогли встановити, що Бетховен помер, охоплений жовтяницею. Піаніст помер від, як вважають учені, захворювання печінки, спричиненого інфекцією гепатиту B, поглибленого пристрастю до алкоголю і генетичними факторами ризику.

Попри те, що крапку було поставлено в пошуку причини смерті німецького композитора, дослідники досі не знали, що стало причиною його шлунково-кишкових проблем, а також втрати слуху, що поступово прогресувала впродовж усього життя Бетховена. Попри те, що композитору вдалося скласти оркестрові симфонії, які шануються донині, йому, на жаль, довелося відмовитися від виступів на публіці через втрату слуху.

У новому дослідженні команда з Гарвардської медичної школи проаналізувала два пасма волосся, відомі як пасма Бермана і Хальма-Тайєра, автентичність яких було підтверджено під час генетичного аналізу, проведеного 2023 року.

За словами патолога Надера Ріфаї, вони з колегами використовували перевірені методи мас-спектрометрії та виміряли кількість свинцю, миш’яку та ртуті в пасмах волосся, яке попередньо було вимите та висушене, щоб мінімізувати забруднення під час аналізу або зберігання. Дослідники виявили, що Бетховен насправді був отруєний свинцем, однак цього впливу не було достатньо, щоб його вбити.

Так, результати дослідження показують, що в замку Бермана концентрація свинцю в 64 рази перевищувала допустиму верхню межу, в той час, як у замку Хальма-Тайєра цей показник перевищував допустимий у 95 разів. Рівні миш’яку та ртуті також залишалися високими. Вчені використовували дані про рівень свинцю в зразках волосся і підрахували, що концентрація металу в крові Бетховена, ймовірно, становила від 69 до 71 мікрограма на децилітр.

За словами Ріфаї, такі високі рівні свинцю зазвичай пов’язані зі шлунково-кишковими та нирковими захворюваннями, а також зниженням слуху. Однак вони не вважаються критично високими, а тому не могли стати причиною смерті композитора.

Вчені вважають, що високі рівні свинцю в крові Бетховена можна пояснити культурою пиття зі свинцевих посудин і медичним лікуванням із застосуванням свинцю. Автори дослідження також визнають, що вимірювання рівня свинцю у волоссі композитора не може бути хорошим індикатором концентрації свинцю в крові. Вони також вважають, що деякі інші чинники могли стати причиною втрати слуху композитора.

Наприклад, генетичний аналіз 2023 року показав, що у Бетховена було кілька генетичних маркерів, пов’язаних із вовчаком, рідкісним захворюванням, яке іноді може призвести до втрати слуху.

Ольга Степанова

Recent Posts

74-річний Річард Гір з дружиною зʼявився на Каннському кінофестивалі-2024

74-річний американський актор Річард Гір відвідав Каннський кінофестиваль-2024 з дружиною Алехандрою Сільвою. Знімками 41-річна обраниця зірки "Красуні" поділилася в…

5 години ago

«Хрещений батько» ШІ вважає, що варто заборонити його військове використання

Інформатик Джеффрі Хінтон, якого називають «хрещеним батьком штучного інтелекту» за його великий внесок у розвиток…

6 години ago

Обмежено придатні чоловіки стануть необмежено придатними: роз’яснення Міноборони

Чоловіки, що мають статус обмежено придатних, можуть бути визнані або придатними, або непридатними до військової…

6 години ago

Робити і не афішувати: екс-голова Пентагону про введення іноземних військ в Україну

В даний час не варто виключати можливість введення військ НАТО до України, але не треба це афішувати.…

6 години ago

Підводні кабелі вразливі до шпигунства з боку китайських ремонтних кораблів, – WSJ

Підводні кабелі, які передають інтернет-трафік через Тихий океан, можуть бути вразливі для втручання з боку китайських ремонтних…

6 години ago

Олександр Усик втратить титул чемпіона світу: у чому причина

Український професійний боксер Олександр Усик може втратити титул абсолютного чемпіона. Про це пише Al Jazeera. Після перемоги над британцем…

6 години ago