Потужний вибух на Сонці призвів до відключення радіозв’язку на Землі (відео)

6 лютого на Сонці стався спалах, який вчені ідентифікували як спалах класу M4.2. Це один із найпотужніших спалахів, які з’являються на Сонці. Унаслідок спалаху також у космос було викинуто величезний потік із плазми, який полетів у космос зі швидкістю 400 км/с. Унаслідок появи сонячного спалаху, випромінювання, що досягло Землі, призвело до короткочасного відключення радіозв’язку в Австралії та Південно-Східній Азії, пише Space.

Новий сонячний спалах класу M4.2 з’явився разом із викидом плазми в сонячній плямі AR3575. Сонячні спалахи виникають, коли магнітна енергія накопичується в сонячній атмосфері і вивільняється у вигляді сильного викиду електромагнітного випромінювання. Найпотужніші спалахи належать до класу Х, а за ними йдуть спалахи класу М, які в 10 разів слабші за викид енергії в попередньому класі. Є ще спалахи класу С, В і А, але вони не мають істотного впливу на нашу планету.

За новим сонячним спалахом спостерігав космічний апарат NASA Solar Dynamics Observatory, який зробив приголомшливі фотографії та відео.

За новим сонячним спалахом спостерігав космічний апарат NASA Solar Dynamics Observatory, який зробив приголомшливі фотографії та відео Фото: NASA

Сонячний спалах, унаслідок якого електромагнітне випромінювання досягло Землі за 8 хвилин, адже летіло зі швидкістю світла, спричинив короткочасне вимкнення радіозв’язку в Австралії та Південно-Східній Азії.

На цьому знімку можна порівняти розмір Землі і розмір потоку плазми, викинутого з Сонця Фото: NASA

Цей вибух на Сонці також призвів до появи коронального викиду маси або величезного потоку плазми, що полетів у космос зі швидкістю 400 км/с. Такі викиди плазми, якщо досягають Землі, можуть призвести до появи геомагнітної бурі, що також може вплинути на роботу супутників зв’язку і навігаційних приладів на Землі. Але вчені вважають, що плазма, викинута внаслідок нового спалаху, пролетить повз нашу планету.

Водночас астрономи не відкидають можливість появи протягом 7 і 8 лютого нових спалахів на сонці класу М і навіть класу Х. Вони також можуть призвести до вимкнення радіозв’язку в деяких регіонах Землі, а якщо разом зі спалахами з’явиться потік плазми, то він може досягти Землі і спричинити геомагнітну бурю через кілька днів після свого виникнення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

20 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

21 годину ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

21 годину ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

21 годину ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

21 годину ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

21 годину ago