Популярна “здорова” звичка в їжі, яка може скоротити життя на роки

Є багато здорових звичок, які радять виконувати, якщо ви хочете прожити довге і здорове життя. Однак, як стверджують дієтологи, є одна на перший погляд “хороша” звичка в їжі, яка може скоротити ваше життя на роки, а не подовжити його – це дієта з високим вмістом білка, пише huffingtonpost.

Чому занадто велике споживання білка не корисне

Насправді білок дуже важливий для організму, причому в будь-якому віці. Наукові дослідження навіть показують, що літнім людям потрібно більше білка, ніж молодим, тому що наші тіла природним чином втрачають м’язову масу з віком. Управління з контролю за продуктами і ліками рекомендує прагнути до 50 грам білка на день у рамках дієти у 2000 калорій.

Загалом, існує два типи білків: тваринні білки і рослинні білки. Дослідження показали, що рослинні білки корисніші за тваринні. На жаль, багато людей споживають більше останніх, ніж перших.

“Поширеною помилкою є надмірний акцент на споживанні високобілкової дієти, особливо багатої на тваринні білки, з вірою в те, що це необхідно для довголіття і збереження м’язів… Надмірне споживання тваринних білків насправді може прискорити старіння і підірвати здоров’я клітин, всупереч поширеній думці”, – каже доктор Мониша Бханоте, сертифікований лікар і експерт із довголіття, сказала вона.

Вона пояснила, що основні причини цього зводяться до двох шкідливих сполук – (AGE) і (TMAO).

“AGE – це шкідливі сполуки, які утворюються, коли білки або жири з’єднуються з цукром у кровотоці. Дослідження показують, що ці сполуки можуть накопичуватися у ваших тканинах і з часом призводити до окисного стресу та запалення, які є ключовими факторами старіння клітин. AGE сприяють хронічним захворюванням, таким як діабет, серцево-судинні захворювання і хвороба Альцгеймера”, – говорить Бханоте.

Крім того, підвищений рівень TMAO пов’язаний з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, включно з атеросклерозом, серцевим нападом та інсультом, оскільки ці сполуки сприяють накопиченню холестерину в артеріях і погіршують здатність організму його виводити, що призводить до запалення та подальшого пошкодження серцево-судинної системи.

Як правильно вживати білок

Дієтологи вважають, що ліпше віддавати перевагу рослинним білкам і рибі.

Зокрема, рослинні білки (як-от квасоля, сочевиця, нут, соя, горіхи та насіння) багаті антиоксидантами, клітковиною та поживними речовинами, що підтримують здоров’я нашого серця, зменшують запалення та знижують ризик хронічних захворювань.

Наукові дослідження показують, що дієта, в якій пріоритет віддається рослинним білкам, знижує ризик смертності, пов’язаної з серцево-судинними захворюваннями та іншими причинами. Іншими словами, заміна тваринних білків рослинними може додати вам роки життя.

Коломієць Надія

Recent Posts

Назвали найгірші PIN-коди, які легко зламати

Вибір PIN-коду для вашого смартфона чи іншого пристрою може бути критично важливим для забезпечення вашої…

10 хв. ago

Автоматичне продовження відстрочки: для кого зберігається право

В Україні триває загальна мобілізація. В цей час військовозобов’язані громадяни отримують повістки та вступають до лав…

22 хв. ago

Борг України перед Світовим банком у 2024 році зріс на 65%

2024 року борг України перед групою Світового банку збільшився на 65%. Нині ця сума становить…

35 хв. ago

Нещодавно виявлений вид грибка перетворює павуків на зомбі

Доктор Гаррі Еванс керував вченими, зокрема з Датського музею природної історії та Королівських ботанічних садів…

7 години ago

Пенсіонер, який збирає сміття виявився мільйонером: він купив свій десятий будинок

80-річний німецький пенсіонер Хайнц більше схожий на безхатька, ніж на володаря чималої нерухомості. Завдяки своєму…

7 години ago

ТЦК шкодять: військовий розповів, як вони ускладнюють життя армії, а держава за це платить

Поповнення військового складу з ТЦК викликає багато запитань: приводять наркоманів, п’яниць та хворих. Про це…

7 години ago