Популярна “здорова” звичка в їжі, яка може скоротити життя на роки

Є багато здорових звичок, які радять виконувати, якщо ви хочете прожити довге і здорове життя. Однак, як стверджують дієтологи, є одна на перший погляд “хороша” звичка в їжі, яка може скоротити ваше життя на роки, а не подовжити його – це дієта з високим вмістом білка, пише huffingtonpost.

Чому занадто велике споживання білка не корисне

Насправді білок дуже важливий для організму, причому в будь-якому віці. Наукові дослідження навіть показують, що літнім людям потрібно більше білка, ніж молодим, тому що наші тіла природним чином втрачають м’язову масу з віком. Управління з контролю за продуктами і ліками рекомендує прагнути до 50 грам білка на день у рамках дієти у 2000 калорій.

Загалом, існує два типи білків: тваринні білки і рослинні білки. Дослідження показали, що рослинні білки корисніші за тваринні. На жаль, багато людей споживають більше останніх, ніж перших.

“Поширеною помилкою є надмірний акцент на споживанні високобілкової дієти, особливо багатої на тваринні білки, з вірою в те, що це необхідно для довголіття і збереження м’язів… Надмірне споживання тваринних білків насправді може прискорити старіння і підірвати здоров’я клітин, всупереч поширеній думці”, – каже доктор Мониша Бханоте, сертифікований лікар і експерт із довголіття, сказала вона.

Вона пояснила, що основні причини цього зводяться до двох шкідливих сполук – (AGE) і (TMAO).

“AGE – це шкідливі сполуки, які утворюються, коли білки або жири з’єднуються з цукром у кровотоці. Дослідження показують, що ці сполуки можуть накопичуватися у ваших тканинах і з часом призводити до окисного стресу та запалення, які є ключовими факторами старіння клітин. AGE сприяють хронічним захворюванням, таким як діабет, серцево-судинні захворювання і хвороба Альцгеймера”, – говорить Бханоте.

Крім того, підвищений рівень TMAO пов’язаний з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, включно з атеросклерозом, серцевим нападом та інсультом, оскільки ці сполуки сприяють накопиченню холестерину в артеріях і погіршують здатність організму його виводити, що призводить до запалення та подальшого пошкодження серцево-судинної системи.

Як правильно вживати білок

Дієтологи вважають, що ліпше віддавати перевагу рослинним білкам і рибі.

Зокрема, рослинні білки (як-от квасоля, сочевиця, нут, соя, горіхи та насіння) багаті антиоксидантами, клітковиною та поживними речовинами, що підтримують здоров’я нашого серця, зменшують запалення та знижують ризик хронічних захворювань.

Наукові дослідження показують, що дієта, в якій пріоритет віддається рослинним білкам, знижує ризик смертності, пов’язаної з серцево-судинними захворюваннями та іншими причинами. Іншими словами, заміна тваринних білків рослинними може додати вам роки життя.

Коломієць Надія

Recent Posts

Прокурори будуть не в захваті: яке рішення з другої спроби проголосувала Рада

Близько місяця тому Верховна Рада намагалася ухвалити закон про зниження пенсій для прокурорів, але тоді…

5 хв. ago

Польща допомагає не просто так: Туск розкрив справжні наміри Варшави щодо України

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск під час виступу на Європейському форумі нових ідей (EFNI) заявив, що…

16 хв. ago

Google створила нейромережу-перекладач, яка дасть змогу спілкуватися з дельфінами

Дослідники лабораторії Google DeepMind створили модель штучного інтелекту (ШІ), яка дасть змогу спілкуватися з дельфінами. Про це йдеться в…

25 хв. ago

Сплата штрафу не рятує ухилянтів: юрист все пояснила

В Україні триває дія військового стану, а також відбуваються заходи щодо загальної мобілізації. Так, незважаючи…

33 хв. ago

Банкомати списують кошти українців, але не видають їх: що робити

Інколи українці при використанні банкоматів можуть просто втратити кошти – пристрій просто не видасть їх,…

40 хв. ago

Плюс тисяча до комуналки: кому з українців доведеться платити більше і за що

З 1 травня 2025 року в Україні деякі споживачі отримають додаткову квитанцію за сплату нової послуги з…

49 хв. ago