Життя на Марсі: на планеті виявили ознаки кисню, як на Землі

Марсохід Curiosity (“К’юріосіті”) виявив на Марсі ознаки “життєздатного минулого”.

Про це йдеться у матеріалі Science Alert.

Скелі, які вивчав марсохід Curiosity у стародавньому, давно висохлому дні озера на Марсі, виявилися з ознаками умов придатних для життя мільярди років тому.

“Там, у скелях у кратері Гейл, Curiosity знайшов дивовижну кількість оксиду марганцю — мінералу, який зазвичай зустрічається в озерах на Землі через умови високого окислення, що спричиняє утворення кристалів марганцю в присутності кисню. Його ознаки на Марсі у такий великій кількості свідчить про те, що, можливо, подібні умови зберігалися в кратері Гейл, коли він був заповнений водою. На Землі такі типи відкладень відбуваються постійно через високий вміст кисню в нашій атмосфері, який виробляється фотосинтетичним життям, і через мікроби, які допомагають каталізувати реакції окислення марганцю”, — зазначив геохімік Патрік Гасда з Національної лабораторії Лос-Аламоса.

Водночас, за його словами, доказів, що на Марсі колись існувало життя, поки немає. Механізм виробництва кисню в атмосфері Марса в минулому неясний, тому те, як тут утворився та сконцентрувався оксид марганцю, справді дивує, кажуть фахівці.

“Ці знахідки вказують на масштабніші процеси, що відбуваються в марсіанській планеті. атмосфери чи поверхневих вод і показати, що потрібно зробити більше, щоб зрозуміти окислення на Марсі”, — сказав вчений.

Оксид марганцю поширений на Землі. Він бере участь у біологічних процесах. Це важливий мінерал для кількох біологічних процесів людини.Майже все живе на Землі з тих чи інших причин потребує марганцю.

“На Марсі зараз небагато кисню, і ми точно не знайшли доказів існування живих бактерій, тож як саме марганець з’явився там в осадових породах на берегових відкладеннях у кількості, порівнянній із земною… як середовище не зрозуміле… Навколишнє середовище озера Гейл, як видно з цих стародавніх порід, дає нам тему для роздумів”, — каже планетолог Ніна Ланца з Національної лабораторії Лос-Аламоса.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

58 хв. ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

59 хв. ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

1 годину ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

1 день ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

1 день ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

1 день ago