Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну воронку з таємними тунелями

Блакитну діру Таам Джа в затоці Четумаль біля берегів Мексики відкрили у 2021 році. Тоді її вивчення за допомогою ехолота показало, що її глибина становить близько 274 метрів. Останні дослідження за допомогою глибоководного зонду дозволили зазирнути у глибину вирви на 420 метрів, що робить її найглибшою блакитною дірою у світі.

Про це пише  Live Science.

Попередній рекорд належав подібній карстовій воронці Санша Юнле, або Діра Дракона, у Південно-Китайському морі, глибина якої становить 300 метрів.

Дослідники зазначили, що дна блакитної діри Таам Джа їм так і не вдалося дістатися, тож майбутні експедиції можуть зробити нові дивовижні відкриття. Зокрема вчені припускають, що на дні вирви, яка схожа на портал в інший світ, можуть мешкати досі невідомі науці живі істоти.

Науковці також брали проби води на різній глибині вирви. Зокрема, на глибині понад 400 метрів температура і солоність води були схожі на води Карибського моря. Цей факт наштовхнув дослідників на думку, що в глибині блакитної діри розташовані приховані мережі тунелів, які пов’язують її з Атлантичним океаном.

Чому з’явилися блакитні діри

Блакитними дірами називають дуже глибокі карстові вирви на морському дні. Вони утворилися в прибережних районах внаслідок ерозії розчинних гірських порід, таких як гіпс, вапняк або мармур. Свою назву ці геологічні утворення отримали через сильний кольоровий контраст між блакитною водою на мілині та таємничою темрявою всередині воронки. 

Наразі вчені виявили кілька подібних утворень: 410-футову Велику блакитну діру в Белізі глибиною 125 метрів, 202-метрову Блакитну діру Діна на Багамах та Блакитну діру в Червоному морі біля Дахаба, глибина якої становить майже 100 метрів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

19 години ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

19 години ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

19 години ago

У Yasno повідомили про поточний стан в енергетиці

В Україні  через значний дефіцит в енергосистемі та імпорту електроенергії для покриття споживання,  вводилися екстрені…

19 години ago

Rheinmetall хоче відкрити в Україні підприємство з протиповітряної оборони

Компанія Rheinmetall планує заснувати в Україні підприємство, яке спеціалізуватиметься на системах протиповітряної оборони.

19 години ago

Які сумки будуть у тренді літом 2024

Залежно від вашого стилю та уподобань, виберіть сумку, яка найбільше відповідає вашому образу.

20 години ago