Categories: Рецепти

Королівський полуничний джем: як приготувати варення, яке любила королева Єлизавета

Коли королева Єлизавета II була ще юною принцесою, вона дуже любила сендвічі з полуничним джемом. Зараз такий джем офіційно продає Букінгемський палац. Але його може приготувати кожен. І спробувати точно такі сендвічі, як подавали до столу в Букінгемському палаці. Рецептом старомодного полуничного джему поділилися на сайті My Poppet.

Якщо хочете повторити улюблений сендвіч Єлизавети II, це легко: візьміть білий хліб, джем і трохи вершкового масла. І головне: обрізати скоринки і зробити сендвічі у формі монетки пенні. Точно так, як віддавала перевагу покійна королева.

Старомодний полуничний джем

Інгредієнти:

  • 5 чашок (1,25 кг) цукру;
  • 1,5 кг полуниці;
  • 1/2 склянки лимонного соку.

Помістіть два блюдця в морозилку. Підготуйте банки до стерилізації, вимивши їх у теплій мильній воді та добре обполоснувши.

Вимийте, очистіть і розріжте полуницю навпіл. У велику каструлю додайте всі інгредієнти. Акуратно нагрійте, не доводячи до кипіння, і обережно перемішайте дерев’яною ложкою. Не допускайте, щоб ягоди розварилися.

Збільште вогонь і, не доводячи до кипіння, продовжуйте помішувати до повного розчинення цукру.

Варіть, не перемішуючи, 20 хвилин. Стерилізуйте банки в духовці (120 градусів і 30 хвилин).

Почніть перевіряти температуру застигання: зніміть варення з вогню і викладіть невелику кількість суміші на охолоджене блюдце, поверніть у морозильну камеру на 30 секунд, потім проведіть пальцем по суміші. Коли вона досягне точки застигання, вона має залишити на блюдці чистий слід.

Якщо заданої точки не досягнуто, готуйте ще 5 хвилин і повторіть. Для досягнення правильної консистенції може знадобитися до 40 хвилин.

Коли ви переконаєтеся, що джем готовий, зніміть його з вогню і дайте відпочити 5 хвилин.

Видаліть накип і піну, що утворюється на поверхні. Розлийте варення по гарячих стерилізованих банках, закупорте та наклейте етикетки.

Як стерилізувати банки:

  • Банки та кришки вимийте в теплій мильній воді та добре обполосніть.
  • Викладіть на деко (це нормально, якщо вони ще вологі) і в холодну духовку.
  • Розігрійте духовку до 120°С і поставте банки мінімум на 30 хвилин.
  • Наповніть і закрийте банки, поки вони ще гарячі.
Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні “обвалилась” вартість оренди квартир: скільки коштує винайняти 1-кімнатне житло

У багатьох великих містах України власники 1-кімнатних квартир змінили вартість їхньої оренди. Причому в більшості – у…

2 хв. ago

В Україні різко переписали ціни на картоплю: скільки тепер коштує

В Україні відчутно знизили ціни на картоплю. Нині виробники відпускають її в середньому по 15-24 грн/кг, що…

22 хв. ago

Пенсіонери ризикують залишитися без грошей: через цю помилку можуть не нарахувати пенсію

Якщо ви нещодавно змінили банк або відкрили новий рахунок, терміново перевірте, чи оновили свої дані…

29 хв. ago

Нацбанк виводить з обігу гривні: які підлягають заміні

Нацбанк виводить з обігу низку гривневих купюр, випущених у 2003-2007 роках. Вилученню підлягають банкноти номіналами 50 і…

41 хв. ago

Стрімке зростання вартості землі сільгосппризначення у 2025 році: скільки коштує гектар

У 2025 році ринок сільськогосподарських земель в Україні демонструє стрімке та рекордне зростання цін, навіть…

51 хв. ago

Зима ніяк не хоче йти: чого українцям чекати від погоди у травні

Травень 2025 року виявився не дуже й теплим, а місцями взагалі фіксуються заморозки. Схоже, що…

57 хв. ago