Байден випередив Трампа у президентській гонці в США – опитування

Чинний президент США Джо Байден трохи випереджає свого головного ймовірного опонента на виборах президента-2024. Наразі 39% американців підтримали б Байдена, тоді як 38% – Дональда Трампа. Як ми бачимо, різниця між кандидатами буквально ледь помітна. 

Такими є результати нового соціологічного опитування. Його провів Reuters та Ipsos. 

У респондентів запитали, яким були б їхні електоральні симпатії, якби вибули відбулися прямо сьогодні. Помітно, що Трамп та Байден фактично зрівнялися і йдуть “ніздря в ніздрю”: один відсоток – це статистична похибка, і можна вважати їхні рейтинги ідентичними. 

Опитування також продемонструвало, що багато американців досі не визначилися з вибором. Так, 11% заявили, що голосуватимуть за інших кандидатів, 5% сказали, що не голосуватимуть, а 7% сказали, що не знають або взагалі відмовилися відповідати.

“Опитування Reuters/Ipsos зібрало відповіді онлайн по всій країні, в ньому взяли участь 4094 дорослих американців, в тому числі 3356 зареєстрованих виборців. Похибка становить 1,8% для зареєстрованих виборців і 1,7% для всіх респондентів”, – йдеться в коментарях до дослідження. 

Байден підростає, а Трамп падає

Динаміка електоральних уподобань американських громадян напередодні виборів є досить цікавою. Згідно з вищенаведеним опитуванням ми бачимо, що чинний голова держави випереджає свого суперника. 

Однак якщо звернутися до інших соціологічних досліджень, то можна констатувати, що “впали” обидва кандидати. Адже раніше за Трампа були готові проголосувати приблизно 48% американців, а за Байдена – 43%. Розрив складав 5% на користь республіканця.

Опитування, в якому і Байден, і Трамп “провалилися” на один рівень, може свідчити про ще більш помітну поляризацію американського суспільства напередодні осінніх виборів. Електорат чітко розподілився на тих, хто за демократа і тих, хто за республіканця, причому розподілився наполовину. 

Вирішувати результати виборів будуть ті, хто зараз ще вагається та не може дати точну відповідь, кого підтримує. Втім, не слід забувати, що в Америці діє складна електоральна система з колегією виборщиків. Тож результати можуть виявитися абсолютно неочікуваними – як, наприклад, 2016-го року, коли за кількістю голосів американців перемогла Гілларі Клінтон, але виборщики обрали Дональда Трампа. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Навіть досвідчені військкоми у ступорі: українці придумали як сховати своїх чоловіків від ТЦК

В Україні вже два роки триває повномасштабна війна, яка забирає життя як мирних громадян, так…

2 хв. ago

300 вбивств щороку: розкішний курорт назвали одним з найнебезпечніших у світі

Місто Лос-Кабос, відоме своїми захоплюючими пляжами, курортами світового класу та бурхливим нічним життям, є одним…

14 хв. ago

Рада звільнила Кубракова з посади міністра

На сьогоднішньому засіданні депутати Верховної Ради проголосували за звільнення Олександра Кубракова з посади віцепрем'єра з…

21 хв. ago

“Гірше, ніж у в’язниці”: в мережі показали, чим годують армію США (фото)

Експрацівник ВМС США поділився добіркою фотографій їжі, якку подавали їм в їдальні. Світлини шокували користувачів…

31 хв. ago

Мобілізація по-новому: Рада підняла штрафи для ухилянтів

Парламент проголосував в цілому про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення…

32 хв. ago

Худнемо до літа: 15 правильних овочів із низьким вмістом вуглеводів

Новий сезон овочів - найкращий час не тільки скинути вагу, але й комфортно перейти на більш…

43 хв. ago