Британія вишле військового аташе Росії та обмежить візи дипломатам

Під час свого виступу у Палаті громад міністр внутрішніх справ Великої Британії Джеймс Клеверлі повідомив, що 8 травня разом із міністром закордонних справ Девідом Камероном оголосять пакет заходів, які дадуть зрозуміти Росії, що Лондон не терпітиме ескалації. Про це повідомляє itv.

“Ми виженемо російського аташе з питань оборони, який є незаявленим офіцером військової розвідки”, — анонсував очільник МВС.

Також планується позбавити статусу дипломатичних приміщень кілька об’єктів у Великій Британії, що належать Росії, включно з будинком Seacox Heath House в Сассексі, і відділом торгівлі та оборони в Хайгейті, які, як вважається, використовувалися в розвідувальних цілях.

“Ми вводимо нові обмеження на російські дипломатичні візи, включаючи обмеження тривалості перебування російських дипломатів у Великобританії”, — наголосив він.

Клеверлі очікує, що Москва висуне звинувачення в русофобії та поширить “теорії змови” у відповідь. Але, на його думку, зазначені заходи “покликані надіслати дуже, дуже чітке повідомлення, а також перешкоджати можливості Росії здійснювати шпигунство у Великій Британії”.

Зазначимо, що будинок Seacox Heath, про який згадував міністр, належить російському уряду і використовується як відпочинок у вихідні дні співробітниками посольства в Лондоні. З травня 1987 року будинок був занесений до списку національної спадщини Англії. Його збудували в стилі французького замку, розташованого на трьох поверхах. У жовтні 1946 р. будинок і 83 гектари маєтку були куплені російським урядом для відпочинку свого дипломатичного персоналу. У 2022 році повідомлялося, що британський уряд розглядав можливість подарувати українському уряду будинок як компенсацію за російське вторгнення.

Ольга Степанова

Recent Posts

74-річний Річард Гір з дружиною зʼявився на Каннському кінофестивалі-2024

74-річний американський актор Річард Гір відвідав Каннський кінофестиваль-2024 з дружиною Алехандрою Сільвою. Знімками 41-річна обраниця зірки "Красуні" поділилася в…

53 хв. ago

«Хрещений батько» ШІ вважає, що варто заборонити його військове використання

Інформатик Джеффрі Хінтон, якого називають «хрещеним батьком штучного інтелекту» за його великий внесок у розвиток…

1 годину ago

Обмежено придатні чоловіки стануть необмежено придатними: роз’яснення Міноборони

Чоловіки, що мають статус обмежено придатних, можуть бути визнані або придатними, або непридатними до військової…

1 годину ago

Робити і не афішувати: екс-голова Пентагону про введення іноземних військ в Україну

В даний час не варто виключати можливість введення військ НАТО до України, але не треба це афішувати.…

1 годину ago

Підводні кабелі вразливі до шпигунства з боку китайських ремонтних кораблів, – WSJ

Підводні кабелі, які передають інтернет-трафік через Тихий океан, можуть бути вразливі для втручання з боку китайських ремонтних…

2 години ago

Олександр Усик втратить титул чемпіона світу: у чому причина

Український професійний боксер Олександр Усик може втратити титул абсолютного чемпіона. Про це пише Al Jazeera. Після перемоги над британцем…

2 години ago