“Шукає тріщини”: Сі приїхав до Європи, щоб порушити єдність НАТО і ЄС

Зі стратегічних та економічних причин Пекін прагне порушити єдність як НАТО, так і ЄС. Кожна з трьох країн, які відвідує Сі — Франція, Сербія і Угорщина — розглядаються як потенційний важіль для відкриття тріщин на Заході. Про це пише видання Financial Times.

Автор статті британський журналіст Гідеон Рахман пише, що під час свого нещодавнього візиту до Пекіна він побачив, що китайські експерти з питань зовнішньої політики були зачаровані розмовами французів про необхідність досягнення Європою “стратегічної автономії” від США. У квітні президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Європа ніколи не повинна бути “васалом Сполучених Штатів”. Це формулювання подобається Китаю.

Уряд Сі також був у захваті, коли Макрон, повертаючись з Пекіна у 2023 році, натякнув, що Європа не зацікавлена в захисті Тайваню у разі потенційного китайського вторгнення. Попри те, що були зроблені деякі спроби пояснити ці слова, китайці з вдячністю відзначили, що Франція пізніше заблокувала зусилля з відкриття офісу зв’язку НАТО в Токіо. Тримати країни НАТО якомога далі від Азії — і не дати Америці зв’язати своїх союзників в Азії і Європі — є ключовою метою китайської зовнішньої політики, наголошує Рахман.

Водночас китайці ризикують надмірно інтерпретувати радикалізм ідей французького президента, коли йдеться про Північноатлантичний альянс. Макрон, можливо, колись описав НАТО як альянс, що переживає “смерть мозку”. Але останнім часом він зайняв набагато більш агресивну позицію щодо Росії. Це накладає реальні обмеження на готовність і здатність Парижа дистанціюватися від НАТО і США.

Візит Сі до Сербії та Угорщини

Financial Times пише, сербська частина європейського візиту Сі дасть китайському лідеру шанс донести геополітичне послання. Візит Сі збігається з 25-ю річницею бомбардування НАТО посольства Китаю в Белграді під час війни в Косово. Це дозволить Пекіну підкреслити аргумент, який також підтримує Росія, що НАТО є агресивною та небезпечною організацією. Видання нагадує, що НАТО завжди наполягало на тому, що бомбардування китайського посольства було нещасним випадком, який стався в контексті війни для захисту жителів Косово від сербської агресії.

Угорщина, яка є членом НАТО, стане третьою зупинкою у Європі для Сі Цзіньпіна. Автор нагадує, що прем’єр-міністр країни Віктор Орбан позиціонує себе як найбільш проросійський голос у західному альянсі — і виконує подібні послуги для Китаю. Будапешт заблокував низку резолюцій ЄС з критикою Пекіна.

Рішення Сі відвідати Сербію та Угорщину ускладнить переконання більшості інших європейців, що лідер КНР прибув із дружбою. Сербія перебуває поза ЄС і НАТО; тоді як Угорщина підриває обидві організації зсередини. Обидві країни дружні з Росією. Той факт, що незабаром після цього Сі повернеться додому, щоб прийняти Володимира Путіна в Пекіні, посилить побоювання Європи щодо справжніх намірів Китаю.

“Власне розуміння Сі того, якою бачить Росію основна частина Європи, навряд чи покращиться, якщо він буде проводити час з такими диваками, як Орбан і президент Сербії Александар Вучич. Туристичний агент китайського лідера мав би розробити більш складний маршрут”, — резюмує британський журналіст Рахман.

Нагадаємо, 6 травня лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив, що Пекін підтримує проведення міжнародної конференції з урегулювання війни в Україні. Такі переговори, за його словами, мають підтримати і Київ, і Москва.

Ольга Степанова

Recent Posts

Побачення наосліп та стрімкий роман: історія кохання Меган і Гаррі

Історія кохання Меган Маркл і принца Гаррі почалася практично з побачення наосліп, яке парі влаштувала…

14 хв. ago

Скільки готові заплатити українці, щоб не воювати, якби була така можливість

В Україні вже багато років йде повномасштабна війна, але, далеко не всі мають можливість та…

29 хв. ago

В Ірані гелікоптер з президентом Раісі потрапив в авіакатастрофу: перші подробиці

Вертоліт з президентом Ірану Ібрагімом Раїсі здійснив жорстку посадку, повідомило в неділю іранське державне телебачення…

35 хв. ago

“Ліга Сміху” втрапила в скандал через жарти про ухилянтів в Тисі

Телевізійне комедійне шоу "Ліга Сміху" опинилося у центрі скандалу слідом за "Кварталом 95". Артисти команди "Фам…

37 хв. ago

Виїзд чоловіків призовного віку за кордон: чи перевірятимуть оновлення даних

У Державній прикордонній службі України запевняють, що не перевірятимуть оновлення військово-облікових даних у чоловіків призовного…

40 хв. ago

Не тільки співробітники ТЦК: хто тепер може вручати повістки – довгий список

Не забудьте, що з 18 травня всі військовозобов'язані повинні оновити свої дані. Деталі щодо того, що прописано…

1 годину ago