Мер Очакова під час війни купив в Іспанії квартиру, коштів на яку не мав

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) після перевірок виявило ознаки незаконного збагачення на суму понад 12 млн грн міського голови Очакова Миколаївської області. А також знайшло недостовірні відомості у його деклараціях за 2021 та 2022 роки на суму понад 3 млн грн. Про це повідомила пресслужба НАЗК у вівторок, 7 травня.

НАЗК не називає імені міського голови Очакова, однак відомо, що цю посаду з 2015 року обіймає Сергій Бичков. У 2020 році він став головою Очаківської міської територіальної громади.

Під час війни у 2022 році Бичков разом зі своєю дружиною придбали квартиру в Іспанії площею 122,31 кв. м. Ця покупка їм обійшлася у понад 5 млн грн.

Крім того, він отримав нібито від матері подарунки у вигляді готівки на понад 12 млн грн. У НАЗК зазначили, що кошти, які “подарувала” мама Бичкова, значно перевищують її законні доходи, які з 1998 року становили всього трохи понад 580 тис. грн.

Водночас доходи мера та його дружини з підтверджених джерел не могли покрити вартість квартири в Іспанії. Крім того, у своїй декларації мер зазначив про збільшення грошових активів на 2 мільйони гривень, походження яких не було виявлено під час перевірки.

Під час перевірки декларацій було встановлено, що посадовець, серед іншого, зазначив про зростання своїх грошових активів на 2 млн грн у звітному періоді, проте не зміг підтвердити законність джерела їх походження.

У НАЗК додали, що дружина Бичкова отримала на свій банківський рахунок понад 300 тис. грн від фізичної особи-підприємця, який виконував роботи та надавав послуги для Очаківської міської ради. Посадовець стверджував, що ці кошти були призначені на придбання автомобіля для міської ради, але це твердження було спростоване під час перевірки. Зазначені кошти дружина витратила на свої особисті потреби, зокрема, на купівлю одягу.

За результатами перевірки НАЗК направило до поліції висновки за ст. 368−5 (незаконне збагачення) та ч. 1 ст. 366−2 Кримінального кодексу України (внесення завідомо недостовірних відомостей до декларації).

4 квітня журналісти-розслідувачі повідомили, що дружина начальника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру преміумкласу на столичному Печерську у Києві. Ринкова вартість такої нерухомості становить понад 20 мільйонів гривень.

1 травня президент Володимир Зеленський звільнив Іллю Вітюка із займаної посади. Правоохоронці перевіряють купівлі елітної нерухомості членами сім’ї Вітюка.

Ольга Степанова

Recent Posts

Землю виснажує затяжна магнітна буря: її потужність зросте ще більше

До 21 травня Землю продовжать накривати магнітні бурі, які почалися ще 10 травня та були найсильнішими за…

4 хв. ago

Стане “золотою”? Експерти прогнозують стрімкий ріст тарифу на воду з 1 червня

В Україні останні місяці активно обговорюють подорожчання електроенергії для населення, але з 1 червня 2024 року…

16 хв. ago

Наклали чотири шви: стали відомі подробиці стану здоров’я Усика після перемоги над Ф’юрі

Новоспеченому абсолютному чемпіону світу в надважкій вазі Олександру Усику наклали чотири шви через розсічення над правим оком після перемоги над Тайсоном Ф'юрі. Про…

24 хв. ago

Існує щось гірше: колишній розвідник з Пентагону заявив, що боятись треба не прибульців

Колишній мисливець за НЛО, фізик та розвідник Шон Кіркпатрік, який працював у Пентагоні, занурився в…

35 хв. ago

Штрафи та електронні повістки: у Міноборони дали відповідь на запитання про мобілізацію

У Міністерстві оборони України відповіли на поширені запитання щодо мобільного застосунку "Резерв+" для оновлення даних…

43 хв. ago

Гра на поразку. Як і чому російська пропаганда впливає на союзників України

Про те, що Росія суттєво активізувала свої зусилля з дезінформації, аби дискредитувати Україну, повідомляє CNN. За оцінкою…

53 хв. ago