У Польщі відбулися місцеві вибори: які партії перемагають — результати екзит-полу

У неділю, 7 квітня, у Польщі відбулися вибори до органів місцевого самоврядування країни. Поляки обирали близько 47 тисяч депутатів місцевих рівнів, а також майже 2,5 тисяч війтів, бургомістрів та мерів міст. 

Згідно з екзит-полом Ipsos для TVN24, найбільшу кількість голосів отримала націоналістична партія “Право і Справедливість” Ярослава Качинського, однак три партії, які входять до демократичної коаліції та формують уряд Дональда Туска, спільно набрала понад 50% голосів.

Окрім того, у столиці країни Варшаві чинний мер Рафал Тшасковський, який обраний від “Громадянської платформи” претендує на переобрання уже в першому турі. 

За даними екзит-полу, на місцевих виборах перемагає “Право і Справедливість” із підтримкою 33,7%. Це трохи гірший результат порівняно з 2018 роком, коли партія Ярослава Качинського набрала 34,1 відсотка.

“Громадянська коаліція” задовольнилася другим місцем із 31,9% підтримки, проте партія на чолі з Дональдом Туском покращила свій результат порівняно з 2018 роком, коли набрала 27%.

Партія “Третій шлях”, яка входить до урядової коаліції, посіла третє місце з підтримкою 13,5%. Це менше, ніж прогнозували попередні опитування, але більше, ніж у 2018 році. 

Ультраправа “Конфедерація” набрала 7,5 відсотка, випередивши “Лівицю” (ще одну коаліційну партію), яка має лише 6,8 відсотка.

Ймовірно, другого туру виборів не буде у Варшаві, Гданську та Катовіце, чинні мери отримують тут понад 50 відсотків голосів.

Однак екзит-пол Ipsos показує, що другий тур слід очікувати в Кракові, Вроцлаві та Жешуві. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Шокуючі дані: скільки дітей без батьків вважаються зниклими безвісти через війну

Як правило, це діти-сироти, або діти, які позбавлені батьківського опікування, розповів «Главкому» уповноважений з питань…

5 хв. ago

Коломойському вручили підозру в організації замовного вбивства

Олігарху Ігорю Коломойському повідомили про підозру в організації вбивства на замовлення директора однієї з юридичних…

12 хв. ago

Мобілізація студентів: хто з чоловіків збереже відстрочку, а кому її скасують

Мобілізація в Україні та новації нового закону про військовий облік торкнуться студентів, які є військовозобов'язаними, але навчаються…

15 хв. ago

Україну накриють дощі з мокрим снігом

В Україні до кінця тижня очікуються дощі, подекуди з грозами, у високогір'ї Карпат - з мокрим…

23 хв. ago

Найпопулярніші вживані електромобілі в Україні: на що звернути увагу

Українці все частіше обирають вживані електрокари.

35 хв. ago

Між Трампом та Байденом: чого чекати Україні від американських виборів

До президентських виборів у США залишається трохи менше півроку. Обидва кандидати успішно і відносно без проблем перемогли…

43 хв. ago