Categories: Погода

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Українські синоптики запевняють, що за більш ніж сторічну історію метеоспостережень травень ніколи не був холоднішим за квітень. А з початку квітня кліматологи зафіксували аж 13 температурних рекордів. Тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни. 

За усталеною традицією середньомісячна температура повітря в більшості областей України перевищить звичайну кліматичну норму на 1-1,5 градуса. І подібне перевищення вже настільки звичайне, що, на думку синоптикині, керівниці відділу Українського гідрометеорологічного центру Наталії Птухи, ці температурні норми необхідно вже змінювати. Хоча вони й були встановлені нещодавно – 2021 року.

“Травень виявиться теплішим за торішній. Метеорологічне літо настане у другій декаді місяця, на Закарпатті та півдні України – у першій декаді. Середня місячна температура повітря перевищить норму на 1-1,5 градуса. У середньому по країні – це 15-18 градусів тепла, у гірських районах – 11-14. Загалом – на 5-8 градусів тепліше, ніж у квітні”, – каже “Апострофу” Наталія Птуха.

А от із опадами, за її словами, все прогнозується в межах травневої норми: місячна кількість – 35-76 мм, на Прикарпатті та Закарпатті – 88-138 мм. Це, до речі, приблизно на третину більше, ніж випало у квітні. Тож останній місяць весни очікується дощовішим, ніж попередній.

Тепер детальніше про погоду в регіонах.

У західних областях травень розпочнеться по-літньому: безхмарне небо, температура вночі – не нижче 5 градусів, а вдень – 20-23 тепла. Але з 5 травня спочатку на Закарпатті, а згодом і в інших областях регіону почнуться дощі. Невеликі, зате часті. І остаточно припиняться вони лише під кінець місяця. При цьому вдень очікується 15-17 градусів, удень – 8-10 градусів тепла. Після 25 травня небо знову стане безхмарним, а денна температура підніметься до 20-22 градусів.

У північних областях до кінця першої декади травня очікується тепла, сонячна погода. Вночі – 5-10 градусів, вдень – не вище 22. Починаючи з 8 травня, почнуться дощі, хоча з 12 по 19 травня місцями будуть дні без опадів. За прогнозами, з 21 по 25 травня сильно заливатиме Житомирську, Чернігівську та Київську області, опади у північних областях припиняться 26-27 числа. Температура повітря триматиметься на позначках 16-20 градусів вдень та 8-12 – вночі. Ближче до літа денна температура підніметься до 22 градусів тепла.

У центральних областях погода очікується різноманітною. Якщо у Вінницькій області до 8 травня буде тепло та сонячно, то у Черкаській, Полтавській, Кіровоградській та Дніпропетровській областях вже 1-2 травня почнуться зливи, до кінця першої декади. А потім то капатиме, то знову литиме. Денна температура очікується в межах 16-20 градусів. З 20 травня небо над Полтавщиною та Дніпропетровщиною проясниться, температура підвищиться до 22-24 градусів вдень, та до 12-16 – уночі. І так буде до настання літа. А у Вінницькій, Черкаській та Кіровоградській областях невеликі дощі періодично йтимуть до 25-26 травня.

У східних областях місяць розпочнеться з дощів, вони пройдуть 1-3 травня (2 травня на Харківщині загалом прогнозуються зливи). Температура повітря в цей час – 18-20 вдень, та 10-12 – вночі. Потім більше двох тижнів мінлива: то дощ, то сонце, денна температура – не вище 22 градусів. Дощі у регіоні припиняться наприкінці другої декади місяця, настане безхмарна погода. І у третій декаді в Харківській області вдень очікується плюс-мінус 22 градуси, у Донецькій – 23-24, а на Луганщині – іноді навіть вище 25 градусів тепла.

У південних областях нарешті буде справжня весна. А то цілих два місяці вона була атиповою як для регіону (прохолодно і досить хмарно). Але травень надолужує втрачене. Хоча 1 травня очікуються зливи, але потім погода прогнозується майже літньою. Денна температура практично весь місяць триматиметься на рівні 20-23 градусів тепла, а ближче до червня вона підвищиться до 24-25 градусів вдень і до 15-17 – уночі. Спеку періодично перериватимуть невеликі дощі, які пройдуть у середині місяця та ненадовго принесуть із собою похолодання до 20 градусів тепла.

Зрештою у Криму буде прохолодніше. Майже вся друга декада травня очікується дощовою, вночі 11-13, вдень – до 20 градусів. Лише у третій декаді потеплішає до 24 градусів.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

4 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

4 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

4 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

1 день ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

1 день ago

Чи корисні перекуси: важливі поради

Під час сучасного ритму життя перекуси стають необхідною складовою здорового харчування. Однак, чи завжди корисні…

1 день ago