Новини зоров'я

Українські лікарі дали тривожний прогноз щодо COVID-19

Українські вчені прогнозують початок нової хвилі COVID-19, яка може прийти з Росії через території на сході нашої країни.

Як писав раніше “Апостроф”, у Росії фахівці зафіксували особливі штами коронавірусу, чиї властивості відрізняються від раніше виявлених. Згідно з прогнозом, нова хвиля може початися ще влітку на основі штаму коронавірусу “Дельта” і стати могутнішою за попередню хвилю, пік якої припав на початок квітня 2021. Про це повідомила прес-служба НАН України, інформує Експерт.

Штам коронавірусу “Дельта” вперше було виявлено в Індії, і його мутації викликають серйозну стурбованість вчених та медиків. 11 червня британські експерти повідомили, що він в 1,6 рази заразніший, ніж штам “Альфа” (вперше знайдений в Великій Британії), у 2,26 рази частіше призводить до госпіталізації і в 1,45 рази частіше – до реанімації. На щастя, ефект від вакцин в більшості випадків зберігається.

Слід наголосити, що цей штам у Росії вже широко розповсюдився. Його частка там становить близько 25% від усієї захворюваності в РФ.

Зареєстрована в Європі захворюваність зараз близька до рівня, як в Україні. Збільшення кількості хворих, заражених штамом “Дельта”, спостерігається в трьох країнах: в Росії, Великій Британії і Португалії. В туманному Альбіоні стрімке зростання захворюваності фіксується, незважаючи на 60% вакцинованих від усього населення. Вірус переважно поширюється серед молодого, ще не вакцинованого населення.

Вчені відзначають, що, з огляду на великі обсяги міграції з РФ, можна спрогнозувати, що нова хвиля поширення COVID-19 почнеться зі сходу України. Початок хвилі залежить від частки штаму “Дельта” в Україні, яка поки невідома. При недостатньому контролі міжнародної міграції та недостатніх темпах вакцинації нова хвиля може початися вже влітку. Нова хвиля, враховуючи характеристики штаму “Дельта”, може виявитися вище попередніх, особливо щодо навантаження, яке впаде на лікарні і всю медичну систему в цілому.

Ольга Степанова

Recent Posts

Податківці проводять списання грошей з рахунків українців без рішення суду

Податківці проводять списання грошей з рахунків українців, які мають податкову заборгованість. Причому в деяких випадках…

8 хв. ago

Бізнес на війні: у чому причина дикого хаосу в ТЦК і консульствах

Неймовірний ажіотаж, що виник навколо питання мобілізації в Україні та за кордоном, журналіст Олег Єльцов…

15 хв. ago

Дієтолог назвала вітаміни, які треба приймати весною практично кожному

Весною багато хто відчуває втому та брак енергії, і причиною цього є дефіцит вітамінів. Втім…

26 хв. ago

Українцям підсовують фальшиві долари навіть в обмінниках: що обов’язково треба перевірити

В Україні розповсюджують фальшиві долари через незаконні пункти обміну та інтернет. Деякі банкноти неможливо самостійно перевірити. Тому…

32 хв. ago

До спідниці – кросівки, до штанів — туфлі: ідеї стильних образів з “недоречним” взуттям

Памʼятаєте, як раніше все було зрозуміло. До сукні вдягаємо туфлі на підборах, до джинсів — стильні…

51 хв. ago

Банки більше не завозять в Україну долари та євро: стало відомо, що відбувається

У березні 2024 року банки України ввезли готівкову іноземну валюту в обсязі 855 мільйонів доларів, що на…

1 годину ago