Новини зоров'я

Дослідження виявило, що 40% українців мають антитіла до коронавірусу

Центр громадського здоров’я в Україні заявив, що провів дослідження для визначення кількості населення, що має антитіла до коронавірусу SARS-CoV-2 — збудника COVID-19. За попередніми результатами не менше 40% українців мають антитіла до SARS-CoV-2.

Про це повідомила пресслужба центру, інформує Експерт.

Зазначається, що станом на червень-липень 2021 року у 40,5% учасників дослідження виявили визначувані антитіла класу IgG до одного з білків коронавірусу SARS-CoV-2 (RBD-домена S1-протеїну).

За попередньою статистичною оцінкою, якщо цей показник екстраполювати на все населення України, то він, імовірно, буде в межах від 39,3% до 41,7% (95% довірчий інтервал).

Це значення варто розцінювати як мінімальну частку українців, що були інфіковані SARS-CoV-2 з початку пандемії. Фактична ж кількість, імовірно, є більшою, адже на результати дослідження впливають такі фактори:

  • частина людей у певні періоди після інфікування не має антитіл до RBD-домена S1-протеїну, але має антитіла до інших білків — це буде додатково оцінено в рамках дослідження;
  • через можливу нетривалу циркуляцію антитіл у частини людей, які перенесли COVID-19, вони могли зникнути до моменту дослідження;
  • рівні антитіл могли бути занизькими для виявлення лабораторними методами або знаходитися на рівні, нижчому за поріг конкретної тест-системи.

Наголошується, що наявність антитіл до коронавірусу, який спричиняє COVID-19, вказує, що людина раніше контактувала з вірусом, але не є ознакою хвороби. Виявлення антитіл не гарантує наявності імунітету до всіх штамів вірусу SARS-CoV-2 та не є підставою для відмови від вакцинації. На сьогодні невідомо, яким має бути рівень антитіл для захисту та як довго вони зберігаються.

Як відбувався збір даних

Збір даних для дослідження тривав з 7 червня до 9 липня 2021 року. Упродовж 5 тижнів в усіх регіонах України працювали 54 мобільні бригади, що проводили забір крові та опитували українців про їхній досвід захворювання на COVID-19, поведінку під час пандемії, дотримання карантинних норм, соціально-демографічні фактори, що можуть вплинути на інфікування, тощо.

Усього до збору даних долучилися 154 інтерв’юери, 168 медичних працівників, 87 працівників і волонтерів Червоного Хреста. До центрифугування та зберігання зразків крові було залучено 129 закладів охорони здоров’я.

У рамках дослідження опитали та зібрали придатні для аналізу зразки крові від 6 398 здорових дорослих людей, обраних випадковим чином. Третина учасників дослідження проживає в сільській місцевості, третина — в обласних центрах, ще третина — в інших містах і селищах міського типу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Цілий регіон брав звідти воду: батьки заради малюка пофарбували водоспад у синій колір

Батьки пофарбували водоспад у синій колір під час вечірки, присвяченій розкриттю статі своєї ще ненародженої дитини. Пара…

2 хв. ago

Чоловік закопав живцем дружину: вона була під землею 12 годин і вижила (фото)

Чоловік зі штату Вашингтон, США, який поховав живцем свою дружину, поклав провину за жахливий напад…

10 хв. ago

Андре Тан розповів, що вдягнути на Великдень, щоб виглядати стильно і сучасно (фото)

Дуже важливо підібрати правильний образ для світлого свята Великодня. Хоч і у 2024 році у…

23 хв. ago

Буде регулярне відключення світла: по всіх областях запровадять графіки – коли почнуться

Українці мають бути готові до того, що влітку будуть відключення світла, оскільки у найспекотніші дні…

31 хв. ago

США поставлять Україні унікальні бойові дрони: у чому їх особливість

Компанія Feloni Aero повідомила про запуск найсучаснішої лінійки бойових дронів. Вони будуть передані Силам оборони…

43 хв. ago

Генштаб пояснив, як працівники ТЦК перевірятимуть дані чоловіків на вулиці

Представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) перевірятимуть, чи оновив військовозобов'язаний свої дані, у єдиному державному реєстрі.…

51 хв. ago