Робити щеплення від грипу щороку буде не потрібно

Єдино надійним захистом від сезонного грипу, що щорічно забирає до пів мільйона життів, є вакцинація. Безпечні та ефективні вакцини використовуються вже понад 60 років, але імунітет від щеплення з часом проходить, тому для захисту від грипу доводиться вакцинуватися щороку. При цьому вірус грипу постійно мутує і обзаводиться новими небезпечними властивостями, і, щоб встигнути за ним, вченим доводиться щороку оновлювати вакцини, адаптуючи їх до тих штамів, які будуть поширені.

Цю не ідеальну систему спробували вдосконалити дослідники з Університету Дьюка, які створили універсальну та довгострокову вакцину проти грипу, повідомляє IFLScience.

Вакцина проти менш мінливої ​​частини вірусу

Новий підхід до вакцинації є результатом п’ятирічних зусиль щодо розробки універсальної вакцини проти грипу, яка б довше діяла і була б здатна протистояти всім варіантам вірусу. Її особливість у тому, що вона спонукає імунну систему впливати на частину поверхні вірусу, яка менш мінлива.

Вакцини змушують нашу імунну систему розпізнавати білки на поверхні вірусу.

Напевно, всі зустрічали назви, точніше, коди штамів грипу, наприклад, H5N1. У ньому H – це гемаглютинін, білок, який зв’язується з рецептором на клітині людини, і це перший крок для проникнення вірусу всередину клітини. N – це нейрамінідаза, другий білок, який дозволяє новоствореному вірусу залишити клітину-господаря та заражати інші клітини.

«У вірусній частинці гемаглютиніну в 5–10 разів більше, ніж нейрамінідази. Якби ми взяли вашу кров, щоб дізнатися, чи захищені ви від штаму грипу, ми б вимірювали, як ваші антитіла впливають на гемаглютинін. Найсильніші показники захисту пов’язані з імунітетом, спрямованим на гемаглютинін», – повідомив керівник дослідження, мікробіолог Ніколас Хітон.

Миші навіть не захворіли від смертельної дози грипу

У білка гемаглютиніну є головка та стебло. Усі існуючі щеплення від грипу та імунна система завжди були націлені на голівку, але вона постійно змінюється через нові штами вірусу. Стебло залишається стабільним, і тому дослідники розробили білки, які викликають імунну відповідь, зосереджену на ньому, а не на голівці.

Вчені змішали вакцинний коктейль із 80 тисяч різних варіантів гемаглютиніну, причому стебла були однаковими, а головки – різними. І це змінило баланс антитіл, які зазвичай виробляються імунною системою

Вченим знадобиться кілька років, щоб перевірити дію вакцини на людях.

Коктейль вкололи мишам та тхорам, які є найкращою моделлю для вивчення грипу. І результати виявилися більш ніж успішними: вакциновані миші навіть не захворіли після введення смертельної дози вірусу грипу. У тхорів, які отримали нову вакцину, хвороба протікала набагато легше, ніж у щеплених старими препаратами.

Звісно, ​​цей вражаючий результат поки не позбавить нас необхідності вакцинуватися восени від грипу. Можливо, доведеться зачекати ще кілька років, перш ніж дію нової вакцини перевірять на людях. Адже вони, на відміну від тварин, тією чи іншою мірою мають імунітет до грипу – після перенесеної хвороби або внаслідок вакцинації. З іншого боку, вченим треба з’ясувати, чи нова вакцина працюватиме з меншою кількістю варіантів гемаглютиніну, бо 80 тисяч – це все-таки перебір для одного препарату.

Ольга Степанова

Recent Posts

Вдруге за півроку: атакований дронами НПЗ у Туапсе призупинив роботу

У ніч на 17 травня на території Росії було атаковано нафтопереробний завод у місті Туапсе. Після цього…

35 секунд ago

Удар по “секретній” базі ППО: у Криму підтвердили смерть командира військової частини

На території тимчасово окупованого Кримського півострова загинув командир військової частини Олександр Кулаков з Алушти, який воював на…

2 хв. ago

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

15 години ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

20 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

20 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

20 години ago