Новини світу

Блінкен закликає Туреччину негайно схвалити вступ Швеції до НАТО

Ентоні Блінкен щодо вступу Швеції до НАТО сказав, що “ми вважаємо, що час настав, і немає причин не рухатися вперед”. Державний секретар США Ентоні Блінкен закликав Туреччину негайно завершити вступ Швеції до НАТО, заявивши, що скандинавська країна вже зробила значні кроки для вирішення заперечень Анкари щодо її членства, інформує Reuters.

Виступаючи на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Швеції в Лулео, на півночі Швеції, Блінкен сказав, що Вашингтон збирається продовжувати працювати над завершенням вступу Швеції в НАТО до проведення саміту НАТО в середині липня.

«Ми вважаємо, що час настав, і немає причин не рухатися вперед», – сказав Блінкен. «Туреччина висловила важливі та законні занепокоєння. Швеція та Фінляндія розглянули ці занепокоєння», – підкреслив Держсекретар США. “Ми з нетерпінням чекаємо завершення цього процесу в найближчі тижні. Ми не сумніваємося, що це може бути, і це має бути, і ми очікуємо, що це буде”, – сказав він.

Ентоні Блінкен також підтвердив міністру закордонних справ Туреччини Мевлюту Чавушоглу свою віру в те, що Швеція готова приєднатися до Альянсу зараз, згідно з телефонною розмовою між ними в Держдепартаменті.

Швеція та Фінляндія подали заявку на членство в НАТО минулого року, відмовившись від тривалої політики військової позаблоковості після російського вторгнення в Україну. Заявки на членство мають схвалити всі члени НАТО. Туреччина та Угорщина ще мають схвалити заявку Швеції. Туреччина ратифікувала вступ Фінляндії до НАТО в березні, але каже, що Швеція переховує членів бойових груп, які вона вважає терористами.

“Ми перебуваємо в постійному контакті з нашими турецькими колегами з цього конкретного питання”, – сказав прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. За його словами, Швеція виконує “останню частину” меморандуму про заходи з новим законодавчим актом про боротьбу з тероризмом, який має набути чинності 1 червня. «Ми зробили те, що сказали нашим турецьким друзям», – повідомив Ульф Крістерссон.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Європі різко скорочують розмір допомоги українським біженцям: де платитимуть менше

В одній з європейських країн різко скорочують розмір державної допомоги українським біженцям. Розмір виплат знизять…

48 хв. ago

Студентка роками майже нічого не їсть, крім сиру: який вигляд вона має зараз (фото)

Студентка юридичної школи Нью-Йоркського університету Адела Кохаб із США настільки захопилася сиром, що їй довелося…

1 годину ago

Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи

Згідно з законом про мобілізацію, українці призовного віку мають можливість оновити облікові дані в Центрі надання…

1 годину ago

Прокляття Морфея. Учені назвали пози сну, які утворюють зморшки на обличчі

Зморшки на нашій шкірі з'являються з низки причин, зокрема внаслідок старіння, впливу сонячних променів, куріння, недостатнього…

1 годину ago

Хочуть перекласти борги на киян: у Київраді сварять Кличка, бо закриває очі на оборудки Київводоканалу

Повертаючи місту інфраструктуру, ПрАТ "Київводоканал" водночас передає свої борги, а провладні депутати ще й пролобіювали…

1 годину ago

У РФ під удар потрапили аеродром і НПЗ: подробиці нічної атаки (фото, відео)

У ніч на 19 травня регіони Російської Федерації зазнали масованої атаки із застосуванням тактичних ракет…

2 години ago