Новини світу

США відновили виробництво ядерних боєголовок

На тлі ядерних загроз Росії і де-факто її виходу з єдиного Договору, що залишився, про стратегічні озброєння США перезапускають масштабне виробництво плутонію. Вперше з розпаду СРСР 2023 року Штати випустять десятки нових ядерних боєзарядів, оголосило Національне управління з ядерної безпеки (NNSA).

На поточний рік, згідно з доповіддю NNSA, заплановано виконання програми, в рамках якої щорічно проводитиметься 80 плутонієвих сердечників — ключового елемента стратегічних та тактичних боєголовок та бомб.

Також планується продовження робіт із продовження терміну служби розміщених у Європі ядерних бомб B61-12 та модернізації боєголовок міжконтинентальних балістичних ракет Trident II, розміщених на підводних човнах.

Масштабне виробництво плутонієвих зарядів було зупинено в США 1989 року — незадовго до того, як Вашингтон і Москва домовилися про скорочення ядерних арсеналів і підписали перший Договір про стратегічні наступальні озброєння, який заборонив кожній країні мати більше 6 тисяч боєголовок.

Для перезапуску плутонієвої промисловості США мають намір задіяти лабораторію в Лос-Аламосі, де у 1940-х під керівництвом Роберта Оппенгеймера було створено першу ядерну бомбу. Розташоване в Нью-Мехіко підприємство, згідно з планом, вироблятиме 30 плутонієвих зарядів на рік. Ще 50 влада має намір випускати в Саванна-Ріверській національній лабораторії, яка раніше займалася дезактивацією ядерної зброї.

Ольга Степанова

Recent Posts

Перед вихідними в Україні стане трохи тепліше: прогноз на 10 травня

Перед вихідними, 10 травня, в Україні триватиме суха погода з достатньою кількістю сонця. Найтепліше буде…

7 хв. ago

Голі в тренді: хто із зірок на Met Gala 2024 повторив скандальні образи Б’янки Цензорі

29-річна Б'янка Цензорі, дружина 46-річного репера Каньє Веста, яка неодноразово епатувала публіку появою в прозорих…

14 хв. ago

Повторний медогляд для обмежено придатних: у Міноборони назвали терміни

Згідно з законом про мобілізацію, в Україні скасували статус "обмежено придатний", тому тепер військовозобов'язані можуть…

26 хв. ago

Названо найнадійніші та найненадійніші дизельні автомобілі на ринку

Незважаючи на зростання попиту на електрокари та нові суворі еконорми, дизельні автомобілі залишаються популярними на…

34 хв. ago

Російські олігархи стали заручниками Путіна: їхнє багатство під ударом через війну

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну російським олігархам на Заході стали не раді. Багато країн ввели заборону…

46 хв. ago

Російське МВС видалило з розшуку Зеленського та Порошенка

Чинний президент України Володимир Зеленський та експрезидент Петро Порошенко зникли з сайту розшуку МВС. Про…

54 хв. ago