Кремль намагається показати, що контролює ситуацію після заколоту Пригожина, – ISW

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у черговому зведенні аналізує дві події, що сталися напередодні – першу після невдалого заколоту ПВК “Вагнер” публічну появу начальника російського Генштабу Валерія Герасимова і визнання Кремлем факту зустрічі Володимира Путіна з Євгеном Пригожиним.Виступ Герасимова, пишуть експерти, підтверджує попередню оцінку ISW про те, що він, найімовірніше, збереже свій офіційний пост, оскільки зняття його з посади завдасть надто великої шкоди репутації Кремля і Міноборони Росії.

Згода з вимогами Пригожина прибрати Шойгу і Герасимова, ймовірно, завдала б шкоди безпеці режиму, створивши прецедент і показавши, що опір і відкрите повстання є законними засобами досягнення бажаних цілей, пишуть експерти. 

Рішення ж Путіна зустрітися з Пригожиним не узгоджується з колишньою риторикою Кремля щодо глави ПВК “Вагнер”. Можливо, пише ISW, зустріч вирішили надати розголосу, щоб зняти питання з приводу можливості Пригожина вільно переміщатися Росією, не стикаючись із переслідуваннями.

Обидві події, найімовірніше, є частиною ширшої повістки Кремля, яка має на меті представити себе таким, що повністю контролює ситуацію після спроби заколоту, і є свідченням того, що заколотники відмовилися, принаймні офіційно, від свого заклику змінити вище військове керівництво Росії. 

Усе це також вказує на те, що Кремль, найімовірніше, прагне представити заколот, його можливі наслідки та заклики до заміни неугодних воєначальників як справу вирішену, підсумовують в ISW.

Ольга Степанова

Recent Posts

Отримає кожен учень: школярів чекають нові правила

Міністерство освіти і науки України продовжує реалізовувати нові ініціативи в рамках комплексної політики в сфері…

18 хв. ago

На аукціоні продали останню річ збанкрутілого мільйонера: що це було

Дії суду в Китаї, який виставив на аукціон пляшку безалкогольного напою як останню річ, що…

19 хв. ago

Щодо України розгортається “війна сигналів”, через місяць буде розвилка — військовий аналітик

Ключові союзники України зможуть представити свою стратегію щодо завершення війни лише після обрання нового президента США та…

21 хв. ago

Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку

Викрадені з українських музеїв та археологічних пам'яток експонати та артефакти вже почали з'являтися на міжнародному…

32 хв. ago

Є відстрочка чи бронь, але прийшла повістка: що робити

Потрібно прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки навіть тоді, коли людина має відстрочку або…

35 хв. ago

Доведеться розщедритися. В Україні зросли тарифи на паспортні та міграційні послуги

В Україні з 7 жовтня зміниться вартість оформлення паспорта та деяких інших документів. Це також стосується обміну…

38 хв. ago