Новини світу

ВМС США створять ударний винищувач 6-го покоління: деталі

Новий ударний винищувач 6-го покоління прийде на заміну Super Hornet та буде брати із собою “маленького помічника”

Флот США планує замінити свій парк Super Hornets іншими пілотованими винищувачами, які будуть працювати з новими безпілотними літальними апаратами, що разом створюватимуться у рамках програми Next Generation Air Dominance. Про це повідомляє Експерт з посиланням на defence-ua.

F/A-18E Super Hornet на палубі авіаносця USS Theodore Roosevelt (CVN-71) 28 січня 2021 року. Фото: ВМФ США

Контрадмірал Грегорі Харріс, який очолює управління повітряної війни військово-морських сил, зазначив, що літак, який прийде на заміну Super Hornets, «швидше за все буде пілотованим», але разом з тим, програма Next Generation Air Dominance буде поєднувати як пілотовані, так і безпілотні платформи.

«Next-Gen Air Dominance [далі – NGAD] – це сімейство систем, в основі яких лежить платформа F/A-XX, що може бути пілотованою або ж автономною», – каже Харріс.

Винищувачі F-35C замінять одну чи дві з чотирьох ескадрилій ударних винищувачів на кожен розгорнутий авіаносець

Він також зазначив, що флот розділив роботу над програмою NGAD на два етапи: перший – це власне заміна Super Hornet, другий – це вже заміна літака радіоелектронної боротьби EA-18G Growler.

Super Hornet і Growler планують замінити у 2030-х роках. Водночас, оскільки у ВМС продовжуватимуть розробляти нові безпілотні технології, служба планує, що 60% її авіаносного крила становитимуть саме безпілотні платформи.

Boeing EA-18G Growler

За словами Харріса, програма NGAD наразі знаходиться на «стадії доопрацювання концепції», коли служба буде працювати з промисловістю, щоб визначити можливості сучасних технологій та ймовірність розробки безпілотних винищувачів.

Він очікує, що найближчі два-три місяці флот чіткіше розумітиме те, який саме винищувач будуть створювати: безпілотний чи все ж таки пілотований.

Новий винищувач зможе керувати безпілотниками

Харріс зазначив, що під час розробки безпілотного винищувача треба враховувати низку факторів, у тому числі те, як платформа буде обирати цілі для знищення, майбутні правила війни для безпілотних систем і те, як платформа буде оцінювати середовище ведення повітряної війни.

«Всі ті речі, які вивчають наші пілоти – маневрування у повітряному бою чи щось інше – це те, що треба реалізувати в безпілотній платформі. На що треба витратити певний час», – стверджує Харріс.

Навіть якщо винищувач буде безпілотним, для США все одно залишається відкритим питання про прийняття рішень

Зауважимо, що у контексті розмови про NGAD варто розрізняти дві програми: заміну Super Hornet для флоту США та власну програму ВПС США, у рамках якої було нещодавно розроблено новий секретний винищувач.

Ці два літаки будуть зовсім різними, однак зазначається, що, ймовірно, вони з’являться приблизно у той же самий період й матимуть у своїй основі спільні технології.

Ольга Степанова

Recent Posts

Зарплата до 120 тис. та служба не на “нулі”: опубліковані топ-вакансії у ЗСУ

В умовах значних змін та скандалів навколо персоналу Збройних сил України (ЗСУ) деяким людям може…

7 хв. ago

В Японії будуть вирощувати нові зуби у людей замість тих, що випали

В Японії вчені винайшли ліки для для людей, у яких немає зубів з різних причин, включно з…

15 хв. ago

ТОП-3 найменш надійних автомобілів Toyota

Компанія Toyota славиться своїми надійними автомобілями. Її машини користуються величезною популярністю у багатьох країнах світу.…

23 хв. ago

Італія відкрила візу для цифрових кочівників: деталі нового формату документів

В Італії та Туреччині запрацювали візи цифрового кочівника. Право на оформлення візи цифрового кочівника в…

30 хв. ago

Мобілізація та військовий облік: рішення закриють для очей українців

Практика судів щодо мобілізації та виконання військового обов'язку може стати закритою для громадськості. Ухвалення законопроекту №7033-д,…

35 хв. ago

“Імунітет” від мобілізації: деякі чоловіки офіційно отримали броню – хто саме

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль підписав постанову №492, яка розширює терміни бронювання від мобілізації для певних категорій працівників…

40 хв. ago