Новини світу

В Ізраїлі чекають на нову хвилю насилля через спроби повалення Нетаньяху

Голова служби внутрішньої безпеки Ізраїлю зробив попередження про можливе насильство в один з найбільш політично напружених періодів за десятиліття, коли країна перебуває на межі повалення прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху, який перебуває при владі найдовше з усіх прем’єрів Ізраїлю.

Про це інформує Експерт з посиланням на Reuters.

Деталі

Нетаньяху зіткнувся з перспективою завершення свого 12-річного перебування на посаді прем’єр-міністра після того, як лідер ізраїльської центристської опозиції Яір Лапід оголосив, що йому вдалося сформувати правлячу коаліцію після виборів 23 березня.

Новий уряд, який ще належить привести до присяги, являє собою коаліцію з лівих, ліберальних, правих, націоналістичних і релігійних партій, а також – вперше в історії Ізраїлю – арабської ісламістської партії.

Деякі праві групи незадоволені Нафталі Беннеттом, главою невеликої ультранаціоналістичної партії, який повинен замінити Нетаньяху в пакті про поділ влади з Лапідом, отримав безліч публікацій з нападками на нього в соціальних мережах.

Перед виборами Беннетт обіцяв, що не приєднається до центристського Лапіда або будь-якої арабської партії в коаліції.

“Нещодавно ми виявили зростання вкрай агресивних і провокаційних висловлювань, особливо в соціальних мережах”, – сказав Надав Аргаман, глава сил безпеки “Шин Бет”, без згадки імен.

З тих пір, як Беннетт оголосив, що він об’єднає свої сили з Лапідом, служби безпеки посилили його захист.

Лапід і Беннетт заявили, що сподіваються, що їх “уряд єдності” усуне глибокі політичні розбіжності між ізраїльтянами і покладе край ненависті. Опитування ізраїльського телеканалу N12, показало, що 46% ізраїльтян підтримують уряд Беннетта-Лапіда, 38% віддали перевагу б ще одним виборам і 15% не заявили про свої уподобання.

Контекст

Напруженість може загостритися на цьому тижні, коли очікується, що єврейський марш правих пройде через ворота Дамаска в Старому місті Єрусалиму.

Щорічний марш традиційно проводиться в День Єрусалима, коли Ізраїль відзначає возз’єднання міста після того, як ізраїльські війська захопили Східний Єрусалим, включаючи Старе місто і його святі місця, в ході Шестиденної війни 1967 року.

Старе місто Єрусалиму з Храмовою горою, місце розташування біблійних єврейських храмів, а тепер місце розташування мечеті Аль-Акса і святилища Купол Скелі, традиційно було однією з основних гарячих точок в ізраїльсько-палестинському конфлікті.

Минулого місяця між Ізраїлем і ХАМАСом в Газі пройшли 11 днів запеклих бойових дій, викликаних ізраїльсько-палестинськими зіткненнями в Єрусалимі, в Старому місті і навколо нього. Подібний марш, маршрут якого був змінений в останню хвилину, був проведений в день початку бойових дій.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Будьте обережні”: 100-річний музикант розкрив свій особливий секрет довголіття

100-річний барабанщик Роджер Вонсон зі США назвав заняття улюбленою справою секретом довголіття. Про це пише People.…

3 години ago

Почуваються особливими: у пари народилися чотири однакові дівчинки

Мерседес Сандху з Техасу (США) народила дуже рідкісних ідентичних четвірок. Малюки перебувають у лікарні, отримують…

3 години ago

Жарти від ТЦК чи гумор по-одеськи: у мережі з’явилися начебто інтимні пропозиції для ухилянтів

Мережу збурило оголошення, розміщене в Одесі. Там жінка пропонує сексуальні послуги за гроші ухилянтам, які бояться…

3 години ago

300-метровий норвезький лайнер вирушить у великий круїз для нудистів

Днями італійський пляжний курорт Іс-Бенас анонсував старт "голих" весіль. І ось тепер для туристів-нудистів з'явилася ще…

3 години ago

Треба для справи: на Сумщині чоловік двічі замовляв повій на прохання поліції

На Сумщині поліція викрила сутенерку, яка залучила свою знайому до проституції. Для цього співробітники залучили…

4 години ago

Українки відповіли, чи треба повертати чоловіків, які зараз за кордоном

У Львові жінок опитали, чи вважають за доцільне повертати чоловіків з-за кордону в рамках мобілізації. Про…

4 години ago