Новини світу

США та Іран ведуть переговори – ЗМІ

Спеціальний посланник адміністрації президента США Джо Байдена Іраном Роберт Меллі нещодавно провів кілька зустрічей з іранським послом в ООН, пише haggin.az

Financial Times передає, що контакти Меллі з Аміром Саїдом Іравані були, ймовірно, першою прямою взаємодією між американськими та іранськими офіційними особами з того часу, як у 2018 році тодішній президент Дональд Трамп вивів США з ядерної угоди між Іраном та світовими державами.

Газета з посиланням на дипломатів та аналітиків зазначила, що Іравані був старшим членом Вищої ради національної безпеки Ірану до призначення до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку минулого року. Попередній голова Вищої ради, яку змінили минулого місяця, відігравав ключову роль у переговорах, які призвели до ядерної угоди 2015 року.

Неназване джерело газети, близьке до адміністрації Байдена, сказало, що переговори в першу чергу були присвячені потенційному обміну в’язнями.

«Обмін ув’язненими стане відкриттям переговорів, – сказав дипломат. – Малоймовірно, що буде укладено ядерну угоду, але може бути щось на зразок проміжної угоди чи заморожування».

Інший американський чиновник сказав, що адміністрація «завжди вважала, що дипломатія – найкращий спосіб перевірити та надовго гарантувати, що Іран не отримає ядерної зброї».

Матеріал Financial Times з’явився за день після того, як МАГАТЕ закрило розслідування на іранському об’єкті, де підозрювалася секретна ядерна діяльність. Ізраїль звинуватив спостерігачів у тому, що вони поступилися тиском Тегерану, пишуть ізраїльські «Деталі».

Переговори про відновлення ядерної угоди завершилися невдачею минулого року, проте останні повідомлення вказують на кроки щодо можливого відновлення дипломатичної ініціативи, що викликало занепокоєння Ізраїлю тим, що нова угода може узаконити ядерну діяльність Ірану.

Тим часом видання Sky News опублікувало ймовірний контракт Росії та Ірану на постачання зброї для війни проти України.

У документі йдеться про постачання артилерійських та танкових снарядів, а також ракет різного розміру вартістю трохи більше 1 мільйона доларів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

15 години ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

20 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

20 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

20 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

2 дні ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

2 дні ago